Index Vakbarát Hírportál

Szivaccsal udvarolnak a púposhátú delfinek

2017. november 21., kedd 22:30

Három egyetem kutatói egy évtizeden át figyelték az Ausztrália északnyugati partjainál élő delfinek viselkedését, ami alatt kiderült többek közt az is, hogy a hím púposhátú delfinek nagy tengeri szivacsokkal igyekeznek elcsábítani a nőstényeket – írja az MTI.

A Perthben lévő Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) és a Murdoch Egyetem, valamint a Zürichi Egyetem kutatói dokumentálták, hogy az ausztrál púposhátú delfin (Sousa sahulensis) hímje nagy tengeri szivacsot visz ajándékba a nőstényeknek, emellett pedig hangokkal is próbálja elcsábítani.

Ez nemcsak azért érdekes, mert ez az első alkalom, hogy ilyen viselkedést rögzítettek ennél a fajnál, hanem mert a nem emberszabású emlősök esetében egyébként is ritka a tárgyak használata az udvarlás során. A delfinek esetében a kutatók szerint ez egyébként azt szolgálja, hogy a hím erejét és képességeit bizonyítsa.

A kutatók először arra lettek figyelmesek, hogy a hím delfin lemerül a tengerfenékre, elmozdít egy szivacsot, majd csőrén egyensúlyozva a nőstény felé löki, a fondorlatos viselkedésen pedig először nagyon meglepődtek, de ahogy az évek során kiterjedt vizsgálatokat végeztek, úgy gyarapodtak egyre inkább a bizonyítékok is.

Ez a világ egyik szociálisan legösszetettebb viselkedést mutató állata, amely a szivacsot nem táplálékszerzési célból, hanem ajándékként gyűjti be, képességei bizonyítékaként vagy éppen a kapcsolatteremtés és az udvarlás eszközeként.

– mondta Simon Allen, az UWA kutatója. Egy másik szakember, Stephanie King azt is elmondta, hogy néhány delfin párban dolgozott, ez a szövetség pedig szintén különös, tekintve, hogy a párzási siker nem osztható meg.

A következőkben a kutatók azt vizsgálják, hogy a szivacs ajándékozása és udvarlásban való alkalmazása növeli-e az egyén párzási sikereit. 

Rovatok