Index Vakbarát Hírportál

Végignézte egy tudós házaspár, ahogy kialakul egy új madárfaj

2017. november 25., szombat 13:30

Kevesebb mint négy évtized alatt kialakult egy új madárfaj a Galápagos-szigeteken, ott, ahol Charles Darwin is tanulmányozta a fajok kialakulását. Az új pintyfaj kialakulását pedig szinte élőben követte végig a Princeton egyetemen tanító amerikai biológus házaspár, amelyről most a Qubit.hu írt. 

A Galápagos Daphne Major nevű szigetén alakult ki a Darwin-pintyek új faja, amelyet felfedezői, Peter és Rosemarry Grant Big Birdnek neveztek el. A szigeten korábban a közepes földipinty nevű faj egyedei éltek, ám 1981-ben iderepült a 100 kilométerrel arrébb lévő Española szigetéről egy hím nagy kaktuszpinty. Granték azt nyilatkozták, hogy bár nem látták berepülni az új szigetlakót, rögtön kiszúrták, mert nagyobb volt és máshogy énekelt, mint az addig megfigyelt pintyek. 

A bevándorló hím, mivel nem talált más kaktuszpintyeket a szigeten, a földipinty-tojókkal párosodott, ami a kutatók szerint nem olyan ritka dolog. Ami viszont szokatlan, az az, hogy a két faj hibridjei nem voltak sterilek, vagyis tovább tudtak párosodni egymással. Ezt meg is tették, így hamar kialakult egy új pintyváltozat a Daphne Majoron, amely máshogy nézett ki és máshogy is énekelt, mint a felmenői.

A 2000-es évek elejére már elég sok élt a szigeten az új pintyekből, 2002-2003-ban viszont egy súlyos szárazságban majdnem az összes madár elpusztult. Csak két egyed maradt életben, egy hím és egy nőstény, akik ráadásul testvérek voltak. Ők pedig folytatták a már a 80-as évek óta gyakorolt beltenyészetet és 26 új fiókával népesítették be a szigetet. 2012-ben már 8 fészkelő párt és 23 szingli madarat találtak a kutatók a szigeten.

A 36 év beltenyészete során kialakult új pinty a kutatók Science folyóiratban megjelent tanulmánya szerint már kinézetében és genetikai állományában is annyira eltér a Darwin-pintyek több mint 15 egyéb fajától, hogy már önálló fajként is lehetne rá tekinteni, bár hivatalosan még nem számítanak annak. A Big Bird pedig azt bizonyítja a kutatóknak, hogy bár általában több száz generáció alatt alakul csak ki egy új állatfaj, elég elszigetelt környezetben ez a folyamat egy emberöltő alatt is le tud zajlani. 

Rovatok