Index Vakbarát Hírportál

A csillámpor nemcsak idegesítő, de még a környezetet is szennyezi

2017. november 30., csütörtök 17:12

A csillámpor egy alapvető eleme a művész- és sminkes világnak. Nyilván megvannak a maga előnyei, ugyanis igényesen használva tényleg fel tud dobni sok mindent, bár az határozottan ellene szól, hogy egy használat után nagyon sokáig lesz csillámporos még a plafon is. Ez azonban nem minden: egy új tanulmány szerint a környezetet is extrém módon szennyezi.

A legtöbb csillámpor lényegében nagyon pici műanyagdarabkák halmaza, a műanyag pedig mérettől függetlenül szennyezi a környezetet. A mikroműanyag ráadásul nem csak a csillámporban található meg, hanem például az arcmosókban, testradírban és más készítményekben is.

A mikroműanyag a természetben nem bomlik le és jó eséllyel az óceánok vizébe jut, ahol többek között bekerülhet az ott élő állatok szervezetébe. Mi viszont megesszük az ott élő állatokat, tehát összességében ez senkinek sem jó.

Egy a témával foglalkozó másik kutatás szerint jelenleg több mint 5 billió plasztikdarab van a világ óceánjaiban, percenként nagyjából egy kukásautónyi műanyag kerül a vizekbe. Ez a szám 2050-re négy kukásautónyira növekedhet, így nem meglepő, hogy több országban tervezik betiltani a mikroműanyag gyártását és alkalmazását.

Rovatok