Index Vakbarát Hírportál

Amerika újra embert küldene a Holdra

2017. december 11., hétfő 21:30

Donald Trump hétfő este jelentette be, hogy Amerika ismét embert akar küldeni a Holdra, és aztán idővel a Marsra is. A Holdon egyébként 45 éve járt utoljára amerikai az Appolo 17-misszió keretében, a bejelentésen ott is volt az akkori küldetés egyik tagja, Harrison Schmitt. Az elnök rögtön ki is tért erre. 

"Gondoskodni fogunk arról, hogy nem az volt az utolsó alkalom, hogy egy amerikai a Holdon járt.  Nagyot álmodunk" - kezdte Trump. Nemcsak vissza akarnak térni a Holdra, hanem egy állandó bázist létrehozni, aminek a következő lépése az lenne, hogy a Marsra is embert juttassanak. A bejelentés egyébként nem annyira meglepő, Trump a választási kampánya alatt is többször elmondta, hogy a Holdra visszatérés lesz az űrprogram egyik legfontosabb célja. 

Az amerikai elnök azt is hangsúlyozta, hogy a programmal akarják bebiztosítani, ismét vezető helyük legyen az űrkutatásban. Érdemes amúgy megjegyezni, amit a NASA egyik asztrofizikus rögtön kitweetelt a bejelentés után: Trump zsinórban a harmadik republikánus elnök, aki a Holdra visszatérést ígérte meg, de ez ugye egyik pártbéli elődjének sem sikerült. 

És akkor a realitás: a Holdra visszatéréshez szükséges és NASA által támogatott az SLS-szel kapcsolatos program elég komoly lemaradásban van a tervezettekhez képest, többször kellett halasztani. A SLS-rakéta azért különleges, mert négyszer nagyobb és jóval erősebb minden eddigi amerikai rakétánál, szóval nem kis dologról van szó. 

Az Orion-űrkapszulával pedig az a helyzet, hogy még nem tesztelték emberekkel, és idén májusban halasztották el egy évvel az űrkapszula 2018-ra tervezett Hold-kerülését is. 

Rovatok