Index Vakbarát Hírportál

A kullancsok nem csak az emberek életét keserítették meg, hanem a dinoszauruszokét is

2017. december 12., kedd 19:25

Két kullancsot találtak egy 99 millió éves, burmai borostyánkőben, írja a Verge. A vérszívók parazitákat dinoszaurusztollak között vették észre, és ebből arra következtetnek, hogy a kullancsok már jóval az emberek, vagy kisebb testű állatok megjelenése előtt léteztek, és szó szerint szívták a dinók vérét.

Az eredeti tanulmány szerint egyébként összesen öt őskori kullancsot találtak négy darab borostánykőben, ráadásul a dinótollba keveredett példányon kívüliek vérszívók egy soha nem látott kullancsfajhoz tartoznak. El is nevezték ezt a fajt Deinocroton draculinak, ami fordításban annyit jelent, hogy Drakula szörnyű kullancsa, és a kutatók szerint minden olyan fajtól eltérnek, amit ma ismerünk. A már ismertet Cornupalpatum burmanicumnak hívják, és a ma is ismert, többek között Lyme-kórt terjesztő szarvas kullancs egyik kihalt ágához tartozik.

Ugyan korábban már találtak hasonló helyzetben őskori kullancsokat, ez az első olyan lelet, aminek köszönhetően össze tudják kötni a vérszívók kapcsolatát az akkori élőlényekkel. Még az is elképzelhető, hogy ugyanúgy betegségeket terjesztettek a dinoszauruszok között, mint most az emberek és állatok esetében. A vizsgálatok után azt is feltételezik, hogy a kullancsok más bogarakkal együtt tollas dinoszauruszok fészkében élhettek.

Már csak az a kérdés, hogy milyen dinóvért találnának a kullancsok szervezetében, de ennek megoldására egyelőre technológiai hátrányban vagyunk, mivel a borostyán közismerten nem túl alkalmas DNS tárolására, ráadásul nem akarnak sérülést létrehozni a vizsgált példányokon sem.

Rovatok