Index Vakbarát Hírportál

Miért nem záporoznak ránk a meteoritok?

2017. december 12., kedd 11:32

Még az eddig véltnél is nagyobb biztonságot nyújt a meteorok ellen a Föld légköre – derült ki egy új kutatásból, amit a Meteoritics & Planetary Science legújabb számában jelent meg.

Amikor egy meteor a Föld felé száguld, az előtte lévő nagy nyomású levegő beáramlik a hézagaiba és repedéseibe. A nyomáskülönbség kívülről-belülről szétszakítja a meteor testét, ami ettől kőporrá robban a légkörben.

Nagyságrendnyi nyomáskülönbség van a meteor előtt lévő légkör és a mögötte húzódó vákuum között. Ha a levegő átáramolhat a meteorit testén, a bejutó levegő darabokra robbanthatja.

– mondta Jay Melosh, a Purdue Egyetem professzora.

A kutatók eddig is tudták, hogy a meteorok gyakran felrobbannak, mielőtt elérik a Föld felszínét - csak az okát nem tudták kideríteni. Melosh kutatócsoportja először 2013-ban kezdett el foglalkozni a témával – ez volt a cseljabinszki meteorbecsapódás éve.

A cseljabinszki robbanás mindenkit meghökkentett. A felszabaduló energia egyesek szerint egy kisebb nukleáris fegyver hatóerejével vetekedett. Amikor a meteor belépett a Föld légkörébe, óriási tűzgolyó alakult ki az égbolton, majd percekkel később egy ablakokat kitörő robbanás hozta rá a frászt a környékbeliekre. A tízezer tonnás égitest után csak kétezer tonnányi törmelék maradt, ami azt jelenti, hogy valami a felső légkörben szétszakította.

Hogy megértsék a helyzetet, a kutatók létrehoztak egy számítógépes modellt, amivel mind a szilárd meteor, mind a körülötte lévő levegő viselkedését imitálni tudták.

Már régóta vágytam egy ilyen módszerre. A programok többsége, amikkel a becsapódásokat szimuláljuk, modellezhetnek többféle anyagot egy sejten belül, de ezek mindent csak átlagolnak. A sejt különböző összetevői megőrzik az eredeti identitásukat, viszont a mi számításainkhoz ez nem volt megfelelő módszer.

– mondta Melosh.

Az új kóddal a kutatók szimulálni tudták az égitestbe beáramló levegőt. Megfigyelték, hogy amint a légáramlás behatol a meteoritba, az rengeteget veszít az erejéből, még akkor is, ha korábban mérsékelt sebességgel haladt.

Melosh szerint elképzelhető, hogy ez a mechanizmus védi meg a Földet a kisebb meteoritoktól, de a nagyobbak ellen a légkör ellenállása sem ér sokat. A vasból lévő meteoritok jóval kisebbek és sűrűbbek, és még a viszonylag apró darabok is gyakran elérik a bolygófelszínt.

(Phys.org)

Rovatok