Index Vakbarát Hírportál

Állatok vs. Drónok: 1-1

2017. december 14., csütörtök 09:36

Néhány napja írtuk meg, hogy a holland rendőrség belátta: mégsem olyan jó ötlet sérülékeny és védett ragadozómadarakat uszítani az éles propellerekkel kaszaboló robotrepülőkre. Akkor úgy tűnt, hogy a drón és az állat összeférhetetlenek elhárításilag, de ez nem igaz, csak az elhárítás fókusza változott:

nem az állatok hárítják el a drónokat, hanem a drónok az állatokat.

Természetesen ez sem példa nélküli a történelemben, amennyiben azonosulunk azzal a dehumanizáló állásponttal, hogy az ISIS terroristái tulajdonképpen állatok, és ellenük már bevetettek harcászati célú drónokat, de ez túl messze vezetne az aktualitástól, tudniillik hogy Ausztrália partjainál a legmodernebb drónokkal segítik a fürdőzőket és a szörfösöket a cápatámadások elkerülésében.

A Sydney-i Műszaki Egyetem fejlesztője, Nabin Sharma elmondta, hogy a drónok felismerik a cápákat, és időben figyelmeztethetik a fürdőzőket és szörfösöket a közelgő veszélyre. Az állatok azonosítására használt mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal ismeri fel a vízfelszínhez közel úszó cápákat.

A drónok eddigi teljesítményével a fürdőzők és az életmentők is elégedettek – írja az MTI, gondosan hozzátéve, hogy idén Ausztrália partjainál már 16 cápatámadás volt, és az egyikben egy 17 éves fiatal a szülei szeme láttára halt meg.

(MTI)

Rovatok