Index Vakbarát Hírportál

Földcsuszamlásokat is okoz a légszennyezés

2017. december 15., péntek 09:02

A légszennyezés akkora problémát jelent Kínában, hogy áttételesen még tragikus földcsuszamlások is bekövetkezhetnek miatta – állítja egy friss tanulmány. A légszennyezettség a becslések szerint napi 4000 halálesetet okoz Kínában, de az új kutatás egy korábban ennek kapcsán számításba nem vett összefüggésre hívja fel a figyelmet: a szennyezés tragikus földcsuszamlásokhoz vezethet.

Az Earth and Planetary Science Letters-ben megjelent tanulmány szerint a légszennyezés miatti savas eső meglazítja a hegyoldalakban a sziklarétegeket. Az eső savasodása nagy részben a szénégetés eredménye: a felszabaduló gázokból kénsav és salétromsav keletkezik. A kínai gazdaság a kizöldítésről szóló nagy ígéretek ellenére továbbra is erősen szénhidrogén-alapú, a szénfelhasználás 2030-ig vállaltan nőni fog az országban.

A mostani kutatás vezetői, Ming Zhang és Mauri McSaveney egy nyolc évvel ezelőtti tragikus földcsuszamlás okait keresték laboratóriumi körülmények között: 2009-ben 74-en haltak meg. A kutatók most arra jutottak, hogy a csuszamlást az okozta, hogy a savas eső a bányamunkák miatti repedéseken eljutott a palarétegekig; a kísérletekben pedig azt bizonyították be, hogy az ebből vett mintákban a kalcitot feloldotta a savas eső, amitől az egész föld szivacsos lett és gyenge. A savas eső ezen felül a kutatók szerint „megtermékenyíti” a mikrobákat, amitől a föld struktúrája szintén lazább lesz.

Rovatok