Index Vakbarát Hírportál

Titkos ufókutató programot működtettett a Pentagon

2017. december 16., szombat 19:43

A Pentagon éveken át fenntartott egy 22 millió dolláros büdzséből működő, titoks ufókutató részleget – írja a New York Times. A lap által megszerzett dokumentumokból kiderül, hogy az egység 2007 és 2012 közt működött hivatalosan, bár háttérinformációkból úgy tudják, nemhivatalosan - és külön finanszírozás nélkül - a mai napig tovább él. 

Az Advanced Aerospace Threat Identification névre hallgató programot egy bizonyos Luis Elizondo vezette a katonai hírszerzéstől, a kezdeményezője pedig a nevadai demokrata Harry Reid volt, aki az alapítás idején szenátusi többségi vezetőként tevékenykedett. A legtöbb pénzt a programonból egy űrkutatással foglalkozó magáncég kapta, melynek tulajdonosa Robert Bigelow milliárdos, Reid régi barátja, aki közismert róla, hogy hisz a földönkívüliek létezésében és földi látogatásaikban. 

A programból előkerült dokumentumok különféle ufóészlelésekkel (pontosabban olyan esetekkel, amikor valaki nagyon gyorsan mozgó, vagy megmagyarázhatatlan meghajtással haladó, látható meghajtás nélkül emelkedő repülő tárgyat lát) foglalkoznak, illetve olyan videófelvételeket vizsgálnak, amelyeken amerikai katonai légijárművek valamilyen ismeretlen repülő tárggyal találkoztak.

Az idén nyugdíjba vonult Reid azt nyilatkozta az ügyről, nem jött zavarba és nem szégyelli, hogy elidította ezt a programot, úgy gondol rá, mint politikusi pályájának egy hasznos intézkedésére. "Olyasmit tettem, amit korábban senki más" – mondta. 

Az ügyről megkérdezett kutatók már kevésbé voltak lelkesek, a New York Times megkeresett egy M.I.T.-s tudóst és egy volt NASA-alkalmazottat, akik szerint bár érdemes lehet vizsgálni az igazán szokatlan eseteket, ezeknek többnyire prózai magyarázata van, ha sikerül egyáltalán magyarázni. "Az emberek többnyire nem értik meg, hogy a tudományban rengeteg dolog marad magyarázat nélkül", mondta Sara Seager, az M.I.T. asztrofizikusa. 

A program védelmi minisztérium keretébl történő támogatása 2012-ben megszűnt, utána Elizondo még állítása szerint folytatta a munkát a Pentagon épületében, de már a C.I.A. és haditengerészet tisztjeivel együttműködve. Elizondo végül októberben mondott fel, pont azért, mert szerinte nem fordít elég erőforrást és időt a kormányzat ezekre a területekre. Azóta több volt kormányzati alkalmazottal együtt egy hasonló célú magánkezdeményezésben, a To the Stars Academy of Arts and Science-ben dolgozik, amely próbál pénzt gründolni ufókutatáshoz. 

Rovatok