Index Vakbarát Hírportál

Itt a nagy 2017-es tudományos okosító

2017. december 29., péntek 18:38

Gravitációs hullámok, földönkívüli élet, mesterséges intelligencia, genetika, klímaváltozás, fontos bejelentések, fura állatok – csupa áttörés, nagy felfedezés vagy érdekes apróság történt 2017-ben a tudományban. Mindent egy helyre gyűjtöttünk, hogy legyen mit olvasgatni a bejgli és a pezsgő között.

A csokorba szedett cikkeket kategóriákba gyűjtöttük, hogy könnyebben megtalálja, ami igazán érdekli. Ha a világ összes tudását szomjazza, csak kezdjen olvasni, de itt egy kattintással rögtön oda is tud ugrani egy-egy témára:

  1. Gravitációs hullámok
  2. A földön kívüli élet nyomában
  3. A világegyetem felfedezése
  4. Klímaváltozás
  5. Mesterséges intelligencia
  6. Egészségügy, genetika
  7. Áltudományok
  8. Állati felfedezések
  9. Nobel- és Ignobel-díjak
  10. Elon Musk
  11. Érdekes apróságok
  12. Az év legjei
  13. Az év legnépszerűbbMa is tanultam valamitcikkei
  14. Cikkeink közül ajánljuk

1. A csillagászat örökre megváltozott

Az év legnagyobb tudományos szenzációját alighanem a gravitációs hullámok szolgáltatták.

2. Ufók! Ufók? Nem ufók. Nem ufók?

A szélesebb közvélemény ingerküszöbét leginkább elérő csillagászati téma természetesen a lakható bolygók keresése.

A TRAPPIST-1-en is kívül is van azonban élet – pontosabban éppen az a kérdés, hogy van-e, mindenesetre a tudósok máshol is keresik:

3. Az élet, a világmindenség, meg minden

A lakható bolygók keresésén túl is számtalan izgalmas csillagászati felfedezést hozott 2017. Itt egy csokor a legérdekesebbekből:

4. Olvad, zöldül, pusztul

A Földre visszatérve, bolygónk legégetőbb problémája alighanem a klímaváltozás, amely teljes fordulatszámon pörgött idén:

5. A gépek térhódítása

A Földön se unatkoztak a kutatók, az utóbbi pár évhez hasonlóan 2017-ben is a mesterséges intelligencia kutatása volt az egyik legfelkapottabb terület. A gépek idén is újabb, korábban meghódíthatatlanul emberinek tartott képességeket sajátítottak el, és bár messze még az emberi szintű gépi intelligencia, folyamatosan szűkül az embernek fenntartott kiváltságok köre.

6. Diszlexia, ember-disznó hibrid, meg egy kis radioaktív sugárzás

Nemcsak a gépek fejlődnek rohamtempóban, az emberi egészség terén is fontos áttöréseket hozott 2017. A legnagyobb dobás kétségtelenül a CRISPR nevű forradalmi génszerkesztő módszer. Ez lehetővé teszi a kutatóknak a DNS célzott szerkesztését, minden eddiginél pontosabban és rugalmasabban – és idén újabb mérföldköveket értek el vele a kutatók:

De a génszerkesztésen kívül se volt hiány fontos egészségügyi eredményekből:

Jutott néhány egészségügyi riadalom is az évre:

Természetesen idén is végeztünk emberkísérleteket, persze szigorúan csak saját magunkon:

7. Homeopátia és más áltudományok

A tudományosnak hangzó, de jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben káros hókuszpókuszok elleni küzdelem általában meddő szélmalomharcnak tűnik – mígnem néha mégiscsak történik némi örvendetes előrelépés. Idén a homeopátia elleni nemzetközi kiállás hozott áttörést:

Más áltudományos frontokon is folyik a küzdelem:

8. Okos és fura állatok

Nemcsak az emberekről derült ki sok újdonság: idén is egész sor kutatás világított rá, hogy még mindig milyen keveset tudunk az állatokról.

9. Többé és kevésbé jelentős tudományos áttörések

10. Minden, ami Musk

Nobel-díjat ugyan nem kapott, és valószínűleg soha nem is fog, de egy képzeletbeli közönségdíjat nyugodtan átadhatunk Elon Musknak, akinek 2017-ben is mozgalmas éve volt. (Még úgy is, ha a Teslával most nem foglalkozunk, mert az nem kapcsolódik szorosan a cikk témájához.)

11. Időkristály, medveállatka és más nyalánkságok

Válogatás az év további érdekes felfedezései közül:

12. Az év legjei

Idén került elő a világ

13. Ma is tanultam valamit – Top 10

A Ma is tanultam valamit alrovatunk legolvasottabb cikkeit már csak azért is tanulságos átnézni, mert ezekből látszik, önöket mi érdekli legjobban – a kábítószer, az alkohol és a pornó, többek között:

+1. Ezeket is olvassa el, ha jót akar!

Végül néhány nagyobb lélegzetvételű cikk, amelyek sehova nem fértek be, de a tudomány kedvelőinek jó szívvel ajánljuk őket:

Rovatok