Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabban kimutathatók a téli vírusok

2017. december 30., szombat 18:35

Pontosan kimutatja a télen gyakori légúti megbetegedéseket okozó virális fertőzéseket egy új teszt, és ehhez csak egy vattapálcikára lesz szükség. A Yale Egyetem munkatársai által kitalált új módszer az emberi sejtben lévő RNS-t, és a fehérjéket elemzi.

Felsőlégúti betegségeknél nehéz villámgyorsan kimutatni, hogy vírus okozta-e a bajt, ez pedig gyakran vezet rossz kezeléshez. A Yale egyetem kutatói azzal értek el áttörést, hogy nem az egyes vírusfajokat próbálták elkapni, ehelyett inkább arra keresték a választ, hogy harcol-e a páciens szervezete vírusokkal.

Ellen Foxman és a Marie Landry, a tanulmány két szerzője először az emberi orrban lévő sejteket vizsgáltak meg laboratóriumban, olyan RNS-eket és fehérjéket keresve, amelyek a vírusok jelenlétében nagyobb mennyiségben jelen vannak a szervezetben.

Három RNS-t és két fehérjét azonosítottak, melyeket a vírusok kapcsolnak be. Ezután megnézték, hogy a gének vagy a fehérjék mennyisége alapján meg tudják-e jósolni a vírusfertőzést. A kutatók rájöttek, hogy mind az RNS, mind a fehérjék pontos előjelei a légúti vírusfertőzésnek.

Az RNS 97 százalékos pontossággal megjósolta a fertőzést

Ez a módszer olyan vírusokat is kimutatott, amelyek sok más laboratóriumi teszten nem akadnak fenn.

A kutatók azt remélik, hogy 1-5 éven belül ki tudak dolozni egy gyorstesztet. Az a cél, hogy az orvosok a páciensek vizsgálata közben el tudják kapni a vírusokat, és ne írjanak fel baktériumok ellen hatásos antibiotikumot, ha annak semmi értelme nem lenne. A nagyon beteg páciensek és a gyermekek vizsgálatát is megkönnyítené egy ilyen teszt.

Rovatok