Index Vakbarát Hírportál

Először azonosítottak ismeretlen mikrobákat az űrben

2018. január 2., kedd 09:00

Most először sikerült a Nemzetközi Űrállomáson ismeretlen DNS-t azonosítani – írja a ScienceAlert.

Eddig az űrállomáson talált mikrobák – például gombák vagy eldugult vízvezetékben talált organizmusok – azonosításának egyetlen módja az volt, hogy visszaküldték őket a Földre. A NASA Genes in Space-3 nevű projektjével most már helyben is elvégezhető a begyűjtött minták elemzése.

A NASA természetesen ügyel arra, hogy minél kevesebb földi élettel szennyezze be a világűrt, de még a legalaposabb sterilizációval is csak annyi érhető el, hogy négyzetméterenként 300 körülire szorítják a mikrobák számát (szemben egy átlagos tisztaságú konyha több milliárdos népességével).

Az már korábban kiderült, hogy egyes mikrobák képesek túlélni az űr vákuumában is, így nem árt, ha van olyan módszer, amellyel már ott helyben el lehet dönteni, hogy egy-egy űrállomáson kívül talált létforma földi eredetű-e, vagy valami teljesen új élőlénytípusba botlanak az asztronauták – egyelőre még csak az első esetre volt példa.

Az azonosítás így sem azonnali, Peggy Whitson biokémikus-asztronauta a minták begyűjtése után még egy hétig tenyésztette őket a szekvenálás előtt. A földi irányítóközpontba visszaküldött adatokból az elemzők megállapították, hogy a mintákban talált élőlények mind földi eredetűek. Azért magukat a mintákat is visszaküldték a Földre, hogy megerősítsék a vizsgálatot, de ez is ugyanarra az eredményre jutott, vagyis a módszer valóban működik.

Rovatok