Index Vakbarát Hírportál

Az eddig hittnél is jobban emelkedik a tenger szintje

2018. január 2., kedd 14:15 | aznap frissítve

A globális felmelegedésnek váratlan következményei vannak: a Föld jégtakarójának olvadásából keletkező víz nehezebbé teszi az óceánokat, annyira, hogy a tengerfenék süllyedni kezd. Ez a folyamat pedig megzavarhatja a globális tengerszint emelkedésének az eddigi mérési eredményeit.

A globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedéssel egyidejűleg a tengerfenék is süllyed, most végre kiderült, mennyivel – állítja Thomas Frederikse, a hollandiai Delft műszaki egyetemének geográfusa. Az általa vezetett kutatócsoport szerint a süllyedés olyan jelentős mértékű, hogy az azt vizsgáló műholdas magasságmérők alulbecsülhették, hiszen ezek az eszközök nem tudják észlelni, mi történik a tengerfenéken. 

A kutatók megállapították, hogy a tengerszint-emelkedést vizsgáló mérések 1993 és 2014 között évente átlagosan 0,1 mm-rel alábecsülték a növekedést, amely a teljes időszakban 2,1 mm-es eltérést jelent. Ami nem tűnhet soknak, ahhoz képest, hogy a tengerszint a 90-es évek eleje óta összesen 80 mm-t emelkedett, de nem szabad elfelejtetünk, hogy az óceánok esetében ezek is nagy változásnak számítanak. A kutatók a vizsgálat során a tengerfenéktől mért tengerszint-emelkedés eredményeit vetették össze a Föld körüli műholdak mérési adataival.

További érdekesség, hogy azokban a régiókban, ahol a jég nagy része elolvad - Grönland és az Északi-sarkvidék - a tengerfenék kissé megemelkedik, mivel a rajta nehezedő vízoszlop súlya csökken. Azáltal pedig, hogy az eltűnő jég az északi részekre koncentrálódik, a süllyedés a déli félgömbre, különösen a Déli-óceánra jellemző.

Frederikse arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy:

A Föld nem egy állandó, hanem egy folyamatosan változó gömb. A globális felmelegedés pedig nem csak a hőmérsékletet változtatja meg.

Forrás: Earther

(Borítókép: Eye Ubiquitous / Getty Images Hungary)

Rovatok