Index Vakbarát Hírportál

A fölmelegedés miatt elnőiesedik a Nagy-korallzátony

2018. január 9., kedd 14:04

A tengerek, óceánok egyre emelkedő hőmérséklete teljes fajokat pusztíthat ki – erre mutat rá egy friss tudományos kutatás, ami a Nagy-korallzátony területén élő zöld tengeri teknős populációinak változását kutatta.

A Nagy-korallzátony az északkelet-ausztráliai Queensland állam partjainál, a Korall-tengerben található. Ez Földünk legnagyobb korallzátonya, körülbelül 2000 kilométer hosszú, 34,4 millió hektáron terül el, és számos tengeri faj otthona.

A klímaváltozás miatt melegedő tenger hatással van a benne élő teknősök nemére, vannak olyan élőközösségek, ahol szinte a teljes teknőspopuláció nőstényekből áll mostanra, ez pedig a faj kihalásához vezet – áll a Current Biology című szaklapban közölt tanulmányban.

A tengeri teknősök esetében az utódok neme attól függ, hogy milyen hőmérsékletű a víz, illetve a homok, amibe a fészket rakják a szülők: minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a nőstény egyedek aránya a kikelt kisteknősök közt.

A NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), a Kaliforniai Állami Egyetem és az ausztrál WWF (Worldwide Fund for Nature Australia) közös kutatása a Nagy-korallzátony két elkülönülő teknőspopulációját vizsgálta. A kutatók azt találták, hogy a korallzátony déli részén az állatok 65-69 százaléka nőstény, míg az északi részen élő körülbelül 200 ezer teknős csaknem mindegyike az: a fiatal egyedek 99,1 százaléka, a felnőttkor küszöbén lévők 99,8 százaléka és a felnőttek 86,8 százaléka nőstény.

“Az adatainkat a hőmérsékleti adatokkal összevetve az derült ki, hogy a Nagy-korallzátony északi részén szinte csak nőstény egyedek születtek az elmúlt két évtizedben, és ez a populáció csaknem teljesen el fog nőiesedni” – idézi a tanulmányt a The Guardian. Egy csak nőstény egyedekből álló populáció pedig kihalásra van ítélve.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a hőmérsékletemelkedés nemcsak a nemek egyensúlyát borítja föl, de rossz hatással van az utódok számára is: a kikelt kisteknősök közt megnő a halálozási arány. A kutatók szerint egyértelmű negatív következmények tapasztalhatók e téren a klímaváltozás miatt.

Nyitókép: zöld tengeri teknős (Prisma Bildagentur/UIG / Getty Images Hungary)

Rovatok