Index Vakbarát Hírportál

Megtizedelte a denevéreket a Sydney-ben tomboló hőség

2018. január 9., kedd 12:36

Denevérkölykök ezreit pusztíthatta el az Ausztráliában tomboló hőség, Sydney egyik városrészében a fákról potyogtak a tetemeik, írja az MTI.

Vasárnap, amikor Sydney volt a Föld legforróbb városa, állatmentő önkéntesek küzdöttek a melegtől kimerült repülőkutyák megmentéséért. “Voltak kölykök, amelyek a fán lógva pusztultak el, több száz a talajra zuhanva” – mondta a Help Save the Wildlife and Bushlands in Campbelltown nevű jótékonysági szervezet egy szóvivője.

A repülőkutyát, Ausztrália legnagyobb denevérét a "sebezhető fajok" közé sorolják és a helyi törvények védik. Az ausztrál állatvédő szervezet gyűjtést is indított a veszélyeztetett denevérfaj mentése érdekében.

A 47,3 Celsius-fokos forróságban az önkéntesek fecskendőkkel igyekeztek folyadékot juttatni a fiatal emlősök szervezetébe, hogy megakadályozzák a kiszáradásukat. "Főként a legfiatalabb repülőkutyák vesztek oda százával. A tetemek összeszámlálásakor derül majd ki, hogy akár ezrek is elpusztulhattak. A kifejlett állatok árnyékot kerestek távolabb, a kölykök így egyedül maradtak" – mondta a szóvivő.

"Valójában elevenen megfőttek. A hőség az agyukat forralta fel annyira, hogy a viselkedésük zavarossá vált" – magyarázta Kate Ryan, a szervezet denevérszakértője.

Nyitókép: AFP

Rovatok