Index Vakbarát Hírportál

A NASA jégbe fagyasztotta a James Webb űrteleszkópot

2018. január 15., hétfő 09:52

A NASA új űrteleszkópja, a James Webb csak jövőre állhat rendszerbe – a terv szerint 2019-ben juttatnák az űrbe a műszert Francia Guyanáról –, de addig is számos tesztet kell végezni rajta.

A NASA houstoni központjában található Johnson Űrközpontban nemrég egy óriási kriogenikus kamrába zárták az teleszkópot, hogy megvizsgálják, kibírja-e az űrben tapasztalható extrém alacsony hőmérsékleteket. A tesztelés folyamatáról a NASA közzétett egy videót, ahol másfél percben mutatják be a kilenc hónapos tesztfolyamatot.

A James Webb egy igen kifinomult műszer. 18 aranybevonatú, hatszög alakú tükör alkotja a teleszkóp elsődleges tükörrendszerét. A megfelelő alakzatba állítva ezek a tükrök gyűjtik össze a fényt az univerzum legtávolabbi részeiből, így vizsgálhatóvá válik, hogy milyenek voltak a legfiatalabb csillagok és galaxisok. Ha ezek a speciális alkatrészek megsérülnek, a James Webb használhatatlanná válik, így érthető, hogy igen óvatosan kezelik minden csavarját.

Szállítás közben a NASA általában egymásra hajtja a tükröket, hogy ne sérüljenek. A kriogenikus teszteléshez viszont a NASA mérnökei egyesével eltávolították az összes tükröt. A szétszerelt űrteleszkópot ezután betolták a kriogenikus kamrába, kiszivattyúzták az összes levegőt, és különböző hőmérsékleti szélsőségekkel tesztelték; volt, hogy mínusz 204 Celsius-fokon.

A tesztelés után a teleszkópot átszállították a gyártó Northrop Grumann kaliforniai központjába, ahol további teszteket végeznek rajta.

(The Verge)

Nyitókép: Chris Gunn/NASA

Rovatok