Index Vakbarát Hírportál

A koraszülöttség a nyelvi fejlődésre is kihat

2018. január 16., kedd 20:55

Amerikai kutatók szerint késleltetheti a kisgyerekkori nyelvi fejlődést, ha a gyerek a terhesség harmadik trimeszterében, de koraszülöttként jött világra.

Az eNeuro szaklapban megjelent tanulmány szerzői koraszülött gyerekek agyáról készült MRI-felvételeket elemeztek. A vizsgálat a hallókéreg fejlettségét mérte fel; ez az agyterület létfontosságú a hallás és a hangok megértése szempontjából. A cikk szerint a terhesség harmadik trimeszterében koraszülöttként született gyerekek hallókérgének fejletlensége kapcsolatba hozható azzal, hogy kétéves korukban a nyelvi készségeikben elmaradás mutatkozik.

Nagyon korlátozottan értjük, hogyan fejlődik az agy hallásközpontja a koraszülötteknél

– mondta Brian Monson, az Illinois-i Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Monson és kollégái a St. Louis Gyermekkórház koraszülött intenzív osztályán 2007 és 2010 között gondozott gyermekek adatait elemezték. A tanulmányban 90 koraszülött MRI-anyagait vizsgálták. A gyerekekről 1-4 MRI-felvétel készült. Kontrollcsoportként 15, időben született babát vizsgáltak. A gyerekekről életük első négy napjában készült MRI-felvétel. A kutatók megállapították, hogy

A tanulmány szerzői megállapították, hogy kapcsolatban áll egymással a nem elsődleges hallókéreg megkésett fejlődése és a kétéves korban tapasztalt lemaradás a nyelvi fejlődésben. Tehát a koraszülöttként világra jött gyerekek későbbi nyelvi fejlődésbeli lemaradásában ennek az agyi területnek az éretlensége játszhat szerepet.

Az MRI-s vizsgálati módszerrel előre meg lehetne mondani, hogy a koraszülöttként világra jött gyermekek nyelvi fejlődése rendben alakul-e, és igényel-e közbeavatkozást a fejlesztés. Ha így van, a gyerekek felzárkóztatására már azelőtt fel lehetne készülni, hogy beszélni kezdenének.

(MTI)

Rovatok