Index Vakbarát Hírportál

Diszkontáras műholdat küldött az űrbe Japán

2018. január 18., csütörtök 09:27

A földfelszínt vizsgáló kutatóműholdat küldött az űrbe Japán. Eredetileg tavaly novemberben kellett volna pályára állítani a műholdat, de különböző műszaki okok miatt január 17-re halasztották az indítást.

Az ASNARO–2 műholdat szállító Epsilon hordozórakétát az ország déli részéről, a Kjúsú szigetén található Ucsinura űrállomásról indították. A rakétafokozat sikerrel levált, a műhold pályára állt.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a JAXA, a japán űrügynökség Epsilon rakétát használt egy műhold Föld körüli pályára állításához. A rendszer nagy előnye, hogy sokkal olcsóbb, mint a korábban használt H–IIA típusú rakéta.

Az ASNARO–2, akárcsak az Epsilon, költségtakarékos eszköz. Optikai rendszerével képes a Föld felszínétől 500 kilométeres magasságból megfigyelni a kisebb tárgyakat, akár az egymétereseket is, köszönhetően az igen nagy felbontású kamerájának.

Japán általában a H2A-t használja az űrprogramjához, de minden indítás 90 millió amerikai dollárba (23,5 milliárd forint) kerül. A JAXA ezért azt tervezi, hogy 2023-ra fejleszt egy másikat, a jóval olcsóbb H3-as típust. Ezzel párhuzamosan folytatódik az Epsilon fejlesztése is, hogy meglegyen a felhasználható rakéták választéka.

(MTI)

Rovatok