Index Vakbarát Hírportál

Kína 100 000 milliárdot költ kutatás-fejlesztésre

2018. január 23., kedd 12:29

Kína átvette a vezetést a tudományos élet egyik fontos mérőszáma szerint, de összességében még mindig az Egyesült Államok áll az élen. Erre a megállapításra jutott a Nemzeti Tudományos Alap, az USA tudományos életét támogató független szervezet a múlt héten kiadott jelentésében.

A kétévente kiadott igen részletes jelentés a 2016-os állapotokat tükrözi, és ebben az áll, hogy Kína 426 ezer tanulmányt publikált abban az évben, míg az Egyesült Államok 409 ezret. A pdf itt található, de előre szólunk, hogy a teljes változat 1065 oldalas és 24 megabájt!

A svédek és a svájciak is előkelő eredményt értek el abban, hogy náluk készültek a legtöbbet hivatkozott tudományos cikkek, ami jól mutatja, hogy nem csak a hatalmas országok rúghatnak labdába a tudományos életben. 

Kína előnye még nem mondható óriásinak, ráadásul az USA 496 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, amivel még mindig világelső, és a globális költés 26 százalékát tudhatják magukénak. 

Azt is látni kell, hogy Kína miként jutottak el erre a szintre. Most még csak 408 milliárd dollárt költenek tudományra, ami forintban 100 000 milliárd körüli összeg, ám 2000 óta évente átlagosan 18 százalékkal nőtt az ázsiai ország tudományos büdzséje, és nem húzták be a vészféket.

Az Egyesült Államok költése csupán átlag 4 százalékkal nőtt 2000 óta, szóval Kína pár éven belül ebben is első lehet.      

Rovatok