Index Vakbarát Hírportál

Mancsról megtippelhető a cicák neme

2018. január 24., szerda 09:16

Macskák mancshasználatát elemezték a belfasti Queen's Egyetem pszichológiai tanszékének kutatói, és arra jöttek rá, hogy az állat neme erősen befolyásolja, hogy melyik oldalát részesíti előnyben.

Negyvennégy ivartalanított macska vett részt Louise McDowell, Deborah Wells és Peter Hepper professzor vizsgálatában, akik az Animal Behaviour folyóiratban publikálták felfedezésüket. A 24 hím és 20 nőstény macskát saját otthonukban tanulmányoztak, gazdáik jegyezték fel, hogy a lépcsőzés, a trágyak átlépése és táplálkozás közben melyik mancsuk aktívabb  - írja az MTI. Volt egy kötelezően elvégzendő feladat is, amikor a macskáknak egy háromrészes etetőből kellett kiemelniük ennivalójukat.

A macskák többségénél (73 százalék) az étkezéskor nyilvánult meg a jobb vagy bal mancs preferenciája, 70 százalékuknál amikor lementek a lépcsőn és 66 százaléknál amikor átléptek valamilyen tárgyon. Alvás közben mindkét irányt kedvelték a cicák.

A hímek jelentős mértékben a bal mancsukat részesítették előnyben, míg a nőstények a jobbat.

Deborah Wells szerint további vizsgálatokkal lehetne megállapítani, hogy miért pont a nemük szerint oszlik meg a mancshasználat preferenciája. A kutatók arra tippelnek, hogy a hormonok játszanak szerepet benne. A szakemberek szerint az eredmények abban is segíthetik a gazdikat, hogy megértsék, kedvencük miként kezeli a stresszt, mivel a mancspreferencia egyes kutatások szerint hasznos jelzés lehet erre.

„Nemrég felfedeztük, hogy a balmancsos kutyák jóval pesszimistábbak, mint amelyek jobbmancsukat használják. Egy gazda szemszögéből hasznos lehet tudni, hogy az állat bal- vagy jobbdomináns, ez segíthet felmérni, mennyire sebezhető a stressz által” - idézte Deborah Wellst a Scienve Daily tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images Hungary)

Rovatok