Index Vakbarát Hírportál

Nincs győztes a Google holdraszálló versenyén

2018. január 24., szerda 14:50

A Google Lunar X Prize verseny március 31-én véget, és már most egészen biztosak lehetünk abban, hogy egyik csapatnak sem sikerül eljutni a Holdra. Ezt a 30 millió dolláros díjazású verseny szervezői jelentették be, miután konzultáltak a még versenyben lévő öt csapattal.

Arra számítottunk, hogy mostanra már győztest hirdethetünk, de a vártnál jóval nehezebb volt a csapatoknak támogatókat szerezni, és emellett sok technikai és szabályozói kihívással is szembe kellett nézni

- írta Peter Diamantis és Marcus Shingles az X Prize közleményében.

A győzelemhez egy űrhajóval le kellett volna szállni a Hold felszínére, ott legalább ötszáz métert megtenni, és közben nagy felbontású videókat sugározni vissza a Földre.

Kíváncsian várjuk, hogy a versenyhez a nevét adó Google píárosztálya miként reagál a hírre. A keresőcég alapítói ugyanis a nagyratörő projektjeiket általában "holdraszálló" (moonshot) projektként emlegetik, és pont a holdraszállás nem jött össze.

Az X Prize korábbi, világűrt megcélzó versenye sikerrel zárult, a 10 millió dolláros díjazású Ansari X Prize győztesének elsőként kellett eljutnia magántőkéből a világűr peremére. Az viszont már közel 15 éve történt, és a győztes SpaceShipTwo repülőre épülő űrturisztikai biznisz azóta sem indult el.

Rovatok