Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak elvileg tudnának embert klónozni, de nem akarnak

2018. január 27., szombat 18:19

Kínai kutatóknak nemrég sikerült klónozással két, genetikailag tökéletesen megegyező, vagyis egypetéjű ikerpárnak számító makákót létrehozniuk. Ez komoly áttörésnek számít, mivel majomkísérletekben ez még soha senkinek nem sikerült. A tudományos világ fel is bolydult, hiszen a szokásos menetrend szerint ezután az emberekkel végzett kísérletek szoktak következni.

A kutatócsoport vezetője, Mu-ming Poo professzor a kínai állami hírügynökségnek sietett leszögezni, hogy etikátlannak tartja az emberi klónozást, és eszük ágában nincs ilyesmivel foglalkozni - bár elvileg képesek lennének rá az eddig megszerzett tapasztalatokkal felvértezve. Sőt, az ilyen kísérletek még szigorúbb tiltására hívta fel a politikusok és tudósok figyelmét.

A főemlősök klónozása viszont óriási segítség lehet az olyan betegségek elleni küzdelemben, mint az Alzheimer-kór, vagy az autizmus. Genetikailag tökéletesen megegyező kísérleti alanyokat létrehozva ugyanis remek lehetőség nyílik különféle génterápiák tesztelésére, úgy, hogy a tesztalany és a kontrollcsoport között garantáltan nincsenek különbségek, amik torzítanák az eredményeket.

Rovatok