Index Vakbarát Hírportál

Február hatodikán indul a SpaceX óriás Mars-rakétája

2018. január 27., szombat 23:23

Február 6-án indul első tesztrepülésére a SpaceX Falcon Heavy rakétája - ezt maga a cégvezér Elon Musk jelentette be a Twitteren.

A tesztrepülés különösen fontos, ezzel a hordozórakétával ugyanis a SpaceX a későbbiekben emberi utasokat akar távolabbi célpontokhoz eljuttatni, első körben a Holdig, később a Marsra és vissza. A rakéta igazán grandiózus, 70 méter magas, üzemanyaggal feltöltve 1400 tonnát nyom. A rakománya 64 tonna lehet, és az összesen 27 hajtómű nagyjából 18 Boeing 747-esnek megfelelő erővel emeli a levegőbe a monstrumot. Az űrkutatás történetében csak a legendás Saturn V-ös Hold-rakéták voltak ennél nagyobb teljesítményűek.

Tavaly Musk nagy sajtóvisszhangot keltett, amikor bejelentette, hogy első tesztrakományként a saját tűzpiros Tesla Roadsterét küldi fel az űrbe a Falcon Heavyvel. Később visszakozott, és azt mondta, hogy csak viccelt, de aztán karácsonykor egy olyan képet tett ki Twitterre, amin valóban ott volt az autó a rakéta rakterében.

Hogy tényleg felmegy-e az autó az űrbe, az másfél hét múlva kiderül, a tesztrepülés a floridai Kennedy űrközpontból indul, Musk tweetje szerint konkrétan az Apollo 39A kilövőállásról.

Rovatok