Index Vakbarát Hírportál

Több műholdat állítottak pályára az új orosz űrrepülőtérről

2018. február 1., csütörtök 06:47 | aznap frissítve

Oroszország sikeresen pályára állított csütörtökön több külföldi műholdat azzal a Szojuz-2.1a rakétával, amelyet az ország távol-keleti végében nemrég megépített Vosztocsnij űrbázisról bocsátottak fel, írja az MTI.

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal a Twitteren jelentette be a Vosztocsnij támaszpont második sikeres rakétafelbocsátását. A Szojuz mások mellett két orosz Kanopusz meteorológiai műholdat, az S-NET és a D-Star One német távközlési műholdakat és az Egyesült Államok LEMUR típusú hajózást követő és meteorológiai műholdjait vitte magával.

A felbocsátás több mint egy hónapot csúszott, miután november 28-án kudarccal végződött egy hasonló küldetés. Az akkor útnak indított Szojuz rakétával 19 műholdat kellett volna pályára állítani, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása után.

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes a baleset után egy hónappal a Rosszija 24 hírtelevíziónak megerősítette azt a korábban cáfolt értesülést, amely szerint rakéta elfordulásának irányszögét úgy számították ki, mintha a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna fel. Rogozin hangsúlyozta, hogy nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán kemény és objektív kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba. Rogozin rendszerszintű hibákkal vádolta a Roszkoszmosz vezetését, szerinte fiatalításra és a technológia korszerűsítésére van szükség.

Rovatok