Index Vakbarát Hírportál

A patkányok rákosak lesznek a mobiltelefonoktól, de az emberi szervezetre nincs hatással

2018. február 3., szombat 10:55 | aznap frissítve

A mobiltelefonok már elértek szinte a világ összes emberéhez, ezért nem midnegy, hogy károsak-e a szervezetünkre, vagy sem. A kérdés megosztja a kutatókat, vannak, akik szerint egyenesen rákot okoz az, hogy állandóan telefon van nálunk. Most kijött két kutatás, melyeket az amerikai kormány rendelt meg, ezek arra jutottak, hogy 

ha káros is a telefonhasználat, A negatív hatás annyira kis mértékű, hogy nem kell vele foglalkozni.

Az egyik kutatásban egerek, a másiknál patkányok voltak a tesztalanyok. A rágcsálokat 2 éven keresztül, napi 9 órán át tették ki mobiltelefon okozta sugárzásnak. A teljes kutatás egyébként 10 évig tartott. Ilyen hosszú vizsgálati időszakkal dolgozó kutatás soha nem volt korábban a témában, összesen 25 millió dollárt költött a projektre az amerikai kormány.

A hím patkányok testében a sugárzás hatására daganat jelent meg, de hasonlót nem figyeltek meg a nőstényeknél. Az egerek pedig nemtől függetlenül egészségesek maradtak. John Bucher , a Nemzeti Toxikológiai Program vezető kutatója telefonon nyilatkozott a New York Timesnak.  Elmondta: ilyen szintű sugárzásnak az emberek közül még az sincs kitéve, aki rengeteget használja a telefonját. A lap kérdésére elmondta, ő az eredmények ismeretében továbbra is használni fogja a telefonját, és a családját sem beszéli le a telefonozásról.

Rovatok