Index Vakbarát Hírportál

Elcsípték földi távcsővel az űrben hasító Teslát

2018. február 9., péntek 17:13

Már rég elhagyta a Föld Nap körüli pályáját Elon Musk piros Tesla Roadstere, amit a SpaceX lőtt ki az űrbe kedden a Falcon Heavy rakéta tesztje során, de még mindig érkeznek izgalmas hírek, információk a jelenleg bolygóközi térben száguldó autóról.

Az egyik legérdekesebb mozzanat az űrautó útjával kapcsolatban, hogy még szerda éjjel sikerült távcsővel megtalálni és lefilmezni a Teslát, ahogy Föld körüli pályáján halad. A Virtual Telescope oldalon Gianluca Masi olasz asztrofizikus, csillagász számolt be a fogásról. Masi és társai az arizonai Tenagra III “Gyöngy” robottávcsőt szegezték az égboltnak arra a szeletére, ahol a NASA-JPL adatain alapuló számítások szerint el kellett haladjon az autó.

Mivel az autó fényes felületei valamelyest visszaverik a napfényt, ki lehetett szúrni a csillagok közt gyorsan haladó, nem túl fényes (15,5 magnitúdójú) pontot. Amikor a felvétel készült, kb 470 000 kilométeres távolságban járt a Tesla.

Időközben a Elon Musk sportautója bekerült a Naprendszer égitesteit nyilvántartó és nyomon követő NASA-adatbázisba is, írja a Gizmodo. A NASA Jet Propulsion Laboratory által üzemeltetett Horizons weboldal valós idejű információkat, adatokat szolgáltat a katalógusukban lévő bolygókról, holdakról, aszteroidákról, műholdakról.

A Tesla adatlapjának előhívásához a “target body” mezőben kell azt megadni, annyit hogy "SpaceX", majd a “Generate ephemeris” gomb megnyomásával lekérni az adatokat. A február 8-án iktatott regisztráció szerint a Naprendszer új, 1250 kilogrammos égiteste: Tesla Roadster (AKA: Starman, 2018-017A).

A leírásban benne van mindaz, amit a reklámfogásnak sem utolsó “mesterséges aszteroidáról” tudni lehet: a Tesla Roadster kormányánál egy “Starman” nevű űrruhás bábu ül. Az autó műszerfalán egy Hot Wheels Tesla is található, egy pici Csillagemberrel az ülésen. Az autóban elhelyezték Isaac Asimov Alapítvány regényciklusát tartalmazó lézerlemezt, és egy plakettet, amire hatezer Spacex-alkalmazott nevét gravírozták.

Jópáran lefilmezték, lefényképezték egyébként azt a pillanatot, amikor a Falcon Heavy utolsó fokozata harmadjára is beindította a hajtóművét, hogy kiszakítsa a Teslát a föld gravitációs öleléséből, hogy Nap körüli pályára állhasson. Alexx Mayes fotói talán a legszebbek mind közül:

A NASA meteorfigyelő oldala is közzétett egy felvételt, amit egy arizonai meteorkamerájuk rögzített:

Végül álljon itt Destin Sandlin (Smarter Every Day) remek, kifejezetten az akusztikai élményre kihegyezett videójam ami megmutatja, hogy micsoda orgazmikus hangorkán és belszerveket masszírozó dübörgés kísérte az óriásrakéta startját. A 27 Merlin hajtómű együttes recsegése mellett azt is megtudhatjuk, hogy miért nem csak egy-egy hangrobbanás kísérte a gyorsítófokozatok landolását, hanem öt-öt. Némi kárpótlás mindazoknak, akik nem a Kennedy Űrközpontból nézték a Falcon Heavy keddi tesztjét:

Rovatok