Index Vakbarát Hírportál

Olyan messziről kapott fényképet a NASA, mint még soha

2018. február 9., péntek 19:50

A NASA kiadott egy rekorder fényképet, amin igazából nem látszik, semmi:

De!

A Sky News arról ír, hogy ez egy hatalmas tudományos áttörés, mivel a képet a Földtől 6,099 milliárd kilométerre lévő New Horizons űrszonda készítette, és ilyen messziről még sosem kapott fotót az emberiség. 

Egyébként a New Frontiers küldetésben részt vevő New Horizons űrszonda több mint tíz éve, 2006. január 19-én indult útnak, és 2015. július 14-én elsőként repült el a Pluto mellett. Az űrszonda a törpebolygó és holdjai összetételéről gyűjtött adatokat, nagyfelbontású felvételeket készített róluk, vizsgálta a napszelet és a mágneses mezőket, tanulmányozta a Pluto légkörét és pormintákat vett.

A tudományos műszerek által begyűjtött adatotokat 2015 szeptembere óta folyamatosan továbbította a Földre, a John Hopkins Egyetemen lévő laboratóriumba. Az adatátvitelről sokat elmond, hogy a rádiójeleknek több, mint 5 órára van szükségük, hogy megtegyék a távot a New Horizons és a Föld között.

A New Horizons jelenlegi úti célját 2019-ben érheti el: ez a Kuiper-öv egy közelmúltban felfedezett objektuma, a 2014 MU69 lesz.

Rovatok