Index Vakbarát Hírportál

Összefüggést találtak a bélben élő vírusok és a diabétesz között

2018. február 14., szerda 18:31

Először sikerült igazolni a 2-es típusú diabétesz és a bélben lévő bakteriofágok közötti kapcsolatot. A bakteriofágok, azaz a baktériumokban élősködő vírusok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet, gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt, a most publikált eredményekről az MTI számolt be.

Hatalmas számban és változatban léteznek az ember bélrendszerében, fontos szerepet játszanak a bélben lévő baktériumközösség szerkezetének formálásában, összefüggenek sok összetett emberi betegséggel.  Bár a bélbaktériumok változásait régóta összefüggésbe hozták a 2-es típusú diabétesszel, a bélfágok szerepét hosszú ideig nem vették figyelembe. 

A Sencseni Tudományos Akadémia Intézete, az Institutes of Advanced Technology (SIAT) és a Center for Synthetic Biology Engineering Research (CSynBER) munkatársai katalogizálták a bélfágokat, valamint összehasonlító elemzést végeztek 2-es típusú diabéteszben szenvedő és egészséges felnőttektől vett székletminták szekvenált génadatai alapján.

Ma Jingfej, a CSynBER kutatója egyik kutatója foglalta össze a tapasztalatokat és azt mondta, hogy a fágok genomjaiból arra jöttek rá, hogy számos olyan gént tartalmaznak, amik segítik a baktériumokat a bélrendszer ökoszisztémájához való alkalmazkodásban. Az első diabétesz-specifikus bélfág alapján arra következtethetnek, hogy a bélfágok és a baktériumok kapcsolata nem olyan egyértelmű, ahogy eddig gondolták. Bizonyos mértékig a bélfágok segítik a baktériumokat és nem elpusztítják őket.

A kutatás segítheti a tudósokat a bélfágok szintetizálásában vagy átalakításában. Ezek segítségével a jövőben beavatkozhatnak a bélbaktériumokba betegségek kezelése vagy megakadályozása céljából.

Ne maradjon le semmiről!

Rovatok