Index Vakbarát Hírportál

Évmilliókig az űrben maradhat Elon Musk Teslája

2018. február 15., csütörtök 13:58 | aznap frissítve

Kanadai és cseh kutatók szerint valószínű, hogy több tízmillió éven át az űrben marad Elon Musk SpaceX-vezérigazgató sportautója, mielőtt a Földre vagy a Vénuszra zuhanna.

A Space X február 7-én indította új hordozórakétáját, a Falcon Heavyt a floridai Cape Canaveralról. A rakéta utolsó fokozata az űrbe juttatta a hasznos rakományát: egy piros Tesla Roadstert.

Hanno Rein és kutatócsoportja 240-szer futtatta le a szimulációt, hogy lássák a piros kocsi pályájának alakulását a következő 3,5 millió évben. A kutatók szerint Musk régi Teslája és a vezetőülésbe szíjazott űrruhás bábu hat százalék eséllyel ütközik a Földnek, illetve 2,5 százalékos eséllyel a Vénusznak a következő évmilliók során.

A kocsi a Nap körül elliptikus pályára állt, a csillagtól nagyjából akkora távolságra, mint a Mars. A kutatók számítógépes szimulációi alapján igen kicsi a valószínűsége, hogy a kocsi a Nappal ütközik, a Marssal való találkozásnak pedig szinte semmi.

Nem tudtuk, mire számítsunk, mert más földközeli tárgyak, aszteroidák, amelyeket az űrben látunk, a Naprendszer távoli régióiból érkeznek. Most azonban az ellenkezője történik.

– mondta a BBC-nek Rein, a Torontói Egyetem kutatója.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a Jupiter nagyságú óriásbolygók és az autó közötti hosszú távú gravitációs kölcsönhatások vajon kifelé húzhatják-e a Teslát, ám a számítások nem ezt mutatják. Két lehetőség volt: vagy itt marad a sportkocsi a Naprendszer belső bolygóövében, ahol a Föld is kering, vagy továbbszáguld a külső aszteroidavidékre, az úgynevezett Kuiper-övbe.

A kocsi pályáját mind a rövid, mind a hosszú időtávokat vizsgálva a Földdel való találkozások uralják, idővel azonban gyakoribbá válik, hogy a Tesla a Vénuszhoz kerül közel. Ha a Tesla visszazuhanna a Földre, valószínűleg tökéletesen elégne, bár talán egy kis része elérheti a talajt. Rein azt tartja valószínűnek, hogy a piros autó nagyjából 30 évente közelíti meg a Földet; 2091-ben halad el olyan közel, mint a Föld-Hold távolság (384 400 kilométer).

A kutatók szerint nincs esélye annak, hogy a Marsra zuhanva a földi jármű baktériumokkal szennyezheti be a vörös bolygót. Annak is elenyésző az esélye, hogy aszteroidának ütközik. A külseje viszont megváltozhat az idők során, mivel sok apró mikrometeorit tapadhat hozzá.

Viszonylag kicsi tárgy, ezért nem tudni, mennyire lesz könnyű észlelni akár egy év múlva is; szerintem nagyon halvány lesz. Amikor legközelebb, 30 év múlva viszonylag közel halad el mellettünk, izgalmas lesz figyelni, hogy megtaláljuk-e még.

– mondta Rein.

(MTI | BBC News)

Rovatok