Index Vakbarát Hírportál

Kína lézert telepítene az űrbe

2018. február 16., péntek 13:14

Nemrég megjelent egy cikk az Optik tudományos folyóiratban, amiben a Kínai Légierő Műszaki Egyetemének egyik kutatója azt javasolta, hogy telepítsenek egy lézerrel felszerelt műholdat az űrbe, hogy azzal takarítsák el az űrszemetet.

A lézeres műhold ötletére természetesen mindenki felkapta a fejét; sok helyen vezető hírként hozták. A cikket jegyző Quan Wen és társszerzői kifejtették, hogy az űrszemét komoly problémát jelent. Nagyjából 17 852 mesterséges objektum kering a Föld körül, és több mint háromszázezer, üveggolyónál nagyobb szemétdarabka. A hulladékmennyiség miatt néha a Nemzetközi Űrállomást is odébb kell manőverezni az életveszélyes sebességgel száguldó űrszemét útjából.

Quan terve szerint a lézer megoldást nyújthatna. Az elképzelés szerint a lézert az infravörös hullámtartomány közelében működtetnék; másodpercenként húsz rövid lövést adnának le vele egy-egy űrszemétdarabkára. Ez elég lenne a törmelék nagy részének elpárologtatásához. Na jó, inkább ahhoz, hogy leégessenek belőle egy nagyobb darabot. A szemétre ható kinetikus erő és a kémiai égés megváltoztatja a törmelék pályáját, majd visszazuhan a légkörbe és porrá ég.

Hasonló módszerekkel már mások is próbálkoztak; az ausztrál kormány húszmillió dollárral támogatott egy hasonló projektet néhány éve. A kínai módszer annyival jobb lehet, hogy a légköri torzítás miatt hatásosabban lehetne a rendszert az űrből üzemeltetni, mint a földfelszínről.

Mindez persze csak elmélet. A megvalósulásnak több akadálya is van.

(Optik | Popular Science)

Rovatok