Index Vakbarát Hírportál

Több mint százezer orangutánt öltek meg Borneón

2018. február 16., péntek 11:51

Több mint százezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánt öltek meg Borneón az elmúlt 16 évben.

A Current Biology új számában közölt tanulmány szerzői szerint a főemlősök pusztulásának fő oka az őserdők irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat volt. Ugyanakkor az erdős területekről is eltűntek az orangutánok. A kutatást vezető Maria Voigt, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa szerint sok orangutánt egyszerűen legyilkoltak.

A kutatást vezető Voigt és kollégái elmondták, hogy korábban alábecsülték, hogy hány emberszabású esik vadászok áldozatául, akik bosszúból ölik az emberszabásúakat, mert azok behatolnak az ültetvényekre és kárt okoznak.

Nem számítottunk rá, hogy a meglévő őserdőben ilyen sok orangután veszett oda, de a kutatás megerősítette, hogy a vadászat valóban aggasztó méreteket öltött. [...] Amikor az állatok konflktusba kerülnek az őserdővel határos ültetvényeken élő emberekkel, ők állnak vesztésre, mert megölik őket. Múlt héten találtak egy orangutánt, amit 130 golyóval gyilkoltak meg. Ez döbbenetes és szükségtelen. Lehet, hogy esznek a gazdák gyümölcseiből, de veszélytelen állatok.

– mondta Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem szakértője.

A kutatók szerint Borneón fenntarthatatlan méreteket öltött a természeti erőforrások felhasználása. A következő 35 évben az erdőirtás 45 ezer orangután pusztulását okozhatja. Az állatok élőhelyveszteségének egyik oka az élelmiszer-ipari termékekhez használt pálmaolaj.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Emma Keller szerint a fogyasztóknak kellene nyomást gyakorolniuk a gyártókra, hogy fenntartható módon használjanak pálmaolajat. Ennek alapelveit folyamatosan frissítik. A WWF az erdőirtás teljes tilalmáért küzd.

A borneói orangután a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel. A szervezet szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneón nagyjából 54 ezer vadon élő orangután van.

(BBC News | MTI)

(Borítókép: Olajpálma-ültetvény Borneón - fotó:  Bazuki Muhammad / Reuters)

Rovatok