Index Vakbarát Hírportál

Végre rájöttek a tudósok, miért vagyunk bunkók részegen

2018. február 16., péntek 16:54

Az ausztráliai Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatói mágnesrezonanciás képalkotó berendezésekkel (MRI) vizsgáltak ittas és józan önkénteseket, hogy a kísérlet végére megállapítsák, miért leszünk a túlzásba vitt alkoholfogyasztás hatására olyan hülyék, mint a segg*.

A Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience-ben megjelent tanulmányban a kutatók levezették, hogy a prefrontális kéregben az alkohol hatására kimutatható változások történnek. Ez az agyterület felel a társas interakciókért, a közösségi viselkedésért, az agresszivitás szabályozásáért és más végrehajtó funkciókért felel.

Azt korábban is tudtuk, hogy az alkohol megzavarhatja több agyterület normális működését – többek között a kéz-szem koordinációért, a munkamemóriáért és az alvásminőségért felelős régiókét –, de a mostani MRI-vizsgálat azt mutatja, hogy az ivás után fellépő agressziót a prefrontális kéregben történt változások okozhatják. Erre mostanáig nem volt bizonyíték.

A tanulmányban 50 egészséges, 18-30 év közötti férfit vizsgáltak. Az önkénteseket arra kérték, hogy hajtsanak le két italt (illetve két alkoholmentes italt, amit placebóként használtak), mielőtt hozzáfognak az agresszivitásuk teszteléséhez. Az alkoholt fogyasztóknak citromos vodkát adtak tonikkal; ez már elég volt ahhoz, hogy túllépjék vele a 0,05 százalékos véralkoholszintet. (Ennyivel már nem lehet autót vezetni Ausztráliában.)

Aztán jöhetett az agresszivitás-teszt. Az MRI-ben fekve a résztvevőknek több tucat fordulót kellett játszaniuk egy játékkal, amiről azt mondták nekik, hogy a reakcióidejüket tesztelik. Az önkénteseknek egy képernyőt mutattak, amin az ellenfelük reakcióidejét láthatták. Legalábbis ők azt hitték, mert azt mondták nekik, hogy az ellenfelük egy másik szobában van, de az értékeket valójában egy számítógép generálta.

A résztvevőknek egy gombot kellett megnyomniuk, ha egy sárga négyzet villant fel a képernyőn. Aki gyorsabban nyomta a gombot, annak egy 1-4-es skálán meghatározott erősségű zajt játszottak le. Hogy ki milyen erősségű zajt választott, azt mindig gondosan jelezték.

Az MRI-vizsgálat azt mutatta, hogy a játékosok prefrontális kérgében kiugró aktivitás volt megfigyelhető, amikor agresszív válaszreakciót adtak.

Az agresszió feltehetőleg azért alakul ki, mert az alkohol a figyelemfelkeltő jelekre tereli a koncentrációt (mint amilyenek a zajterhelések voltak), miközben elvonja a figyelmünket a gátló jelekről (a normákról, amik az agressziót korlátozzák).

– írták a kutatók a tanulmányban.

Vagyis a kutatók szerint az alkohol hatására a fogyasztó fogékonyabb lesz az agresszivitást serkentő ellenséges jelek iránt, míg a közösségi normák és az illemi iránti tudatossága a háttérbe szorul. Ezt az MRI-vizsgálat is kimutatta: az utóbbi funkciókhoz szükséges agyterületek aktivitása kimutathatóan csökkent. Ez lehet az oka, hogy ital hatására annyira bunkón viselkedünk.

(LiveScience | Cognitive, Affective & Behavioral Neuroscience)

*Ez a hasonlat egy borzasztóan rossz viccből került ide:

Egy úr meghív a villájába egy ártatlan külsejű lányt, és disz­kréten megkérdezi:

−  Mit parancsol, darling? Pezsgőt? Ko­nyakot?

A lány ibolyakék szemeit az égre me­resz­tve azt suttogja:

−  Egy picurka pezsgőt, ha kérhetnék... a pezsgőtől úgy érzem magam, mintha ezer hegedű zsongana a lelkemben… vágyaim szinte éteri magaslatokban lebegnek, és angyalszárnyak s­uhogását hallom, miközben a szívem csodálatos dallamokat búg... másrészt a konyaktól úgy berúgok, mint a segg.

(Ugye, milyen jó, hogy kihaltak a hagyományos viccek.)

Rovatok