Index Vakbarát Hírportál

Szemünkbe néz a Google, és szívbetegséget lát

2018. február 20., kedd 09:34

A Google cégcsoportjához tartozó Verily tudósai felfedeztek egy gépi tanulásra épülő új módszert a szív- és érrendszeri betegségek és kockázatok azonosításához. Erről a Nature Biomedical Engineering tudományos lapban publikáltak tanulmányt.

Elég jó mélyen a páciens szemébe nézni, hogy kiderüljön a kora és a vérnyomása, lelepleződjön a dohányzása

Az így begyűjtött információk alapján tudják megállapítani a komolyabb, szívet érintő betegségek kockázatát, például egy infarktusét - írja a Verge. Az új eljárás nagyjából olyan pontos, mint az orvosok által ma széles körben alkalmazott vizsgálati módszerek. Fő előnye a gyorsaság, és hogy nem kell vért venni a pácienstől, ám a klinikai bevezetés előtt még alaposabban kell tesztelni, hogy kiszűrjék a hibalehetőségeket.

Hogy betanítsák az algoritmust, a Google és a Verily tudósai háromszázezer páciens orvosi adatait táplálták be a rendszerbe. Az információk közt voltak általános adatok és szemről készült fotók.

Mi köze van a szemnek a szívhez? A szem hátsó fala tele van erekkel, és ezek sokat elárulnak a páciens általános egészségi állapotáról. Egyetlen kamera és mikroszkóp segítségével megállapítható a vizsgált ember kora, vérnyomása, vagy hogy dohányzik-e, és ezek mind fontos tényezők a szív egészségét illetően. A Google és a Verily nem tett mást, mont hogy ezeket az adatokat ráeresztette egy tanuló algoritmusra, amely képes azonosítani a mintázatokat, összefüggéseket.

A Google algoritmusa az esetek 70 százalékában pontosan megállapította, hogy mely retinaképek utalnak szívbetegség kockázatára. Egy széles körben használt módszer ugyanezt 72 százalékos pontossággal állapítja meg.

Könnyen lehet, hogy mire az egészségügy hivatalosan is elfogadja a módszert, addigra mindenkinek ott lesz a telefonjában egy retinaszkenner, kellően nagy felbontású kamerával kiegészítve, hogy mindent megtudjunk a szívünket érintő kockázatokról. Ez aligha váltja ki az orvost, viszont támpontot nyújthat, hogy mit érdemes kivizsgálni.

Rovatok