Index Vakbarát Hírportál

Pár száz méterrel elvétették a lezuhanó rakétafejet

2018. február 22., csütörtök 17:50

Újabb felbocsátáson van túl a SpaceX, és megint megpróbáltak valami rendkívüli dolgot véghezvinni. A terv nem volt olyan nagyívű, mint legutóbb, de az űripari vállalkozás működése szempontjából talán többet ér, mint egy Nap körül száguldó sportkocsi.

Igazából két fontos dolog történt a csütörtöki eseményen. A SpaceX dolgozói megpróbálták begyűjteni a rakéta orrkúpját a Mr. Steven nevű hajóval, amiről annyit kell tudni, hogy nagyon gyors, és felszereltek rá egy elfogóhálót.

Nagyjából úgy néz ki, mint egy gigantikus trambulin, rakétázóst játszó milliárdosoknak, de itt nem valami infantilis mókáról van szó. Több millió dollárt megspórolhat a SpaceX, ha nem kell minden egyes rakétához vadiúj orrkúpot gyártani.

Az elfogás sajnos nem sikerült, a hajó pár száz méterrel lekéste az orrkúp becsapódását, de a fékezett zuhanásnak hála elég ép maradt, ezért utólag begyűjtötték.

Látszólag nincs rajta sérülés, majd a vizsgálatok kiderítik, hogy mire lesz még jó. A tanulság az, hogy valamivel nagyobb ejtőernyővel jobban lefékezhető az orrkúp, és akkor talán a hajó is időben oda tud érni, hogy elkapja.

A SpaceX másik nagy terve még csak egy kísérlet, de ha bejön, akkor állandó bevételt biztosíthat a cégnek. A Falcon 9 rakétával felbocsátott spanyol PAZ műhold mellé becsomagoltak még két mikroműholdat, és ezekkel Elon Musk cége a műholdas netszolgáltatást teszteli majd.

A Starlink nevű projekt végső célja az, hogy tízezer hasonló mikroműholdat felvigyenek az űrbe, és ezek segítségével globális netszolgáltatást nyújtsanak a ma még lefedetlen területeken. Sajnos legalább 800 ilyen műholdat kell felbocsátani ahhoz, hogy a rendszer működőképessé váljon, szóval ez a két műhold még valóban csak a kezdet.  

Rovatok