Index Vakbarát Hírportál

Egy sütödébe járt Ézsaiás prófáta és Ezékiás király?

2018. február 23., péntek 12:05

Jeruzsálem egykori királyi sütödéje mellett találtak egy törött és hiányos agyagpecsétet, és a régészek azt feltételezik, hogy Ézsaiás prófétához tartozik. A körülbelül 2700 éves pecséten korabeli héber betűkkel jól kiolvasható Ézsaiás (Jesajahu) neve, és emellett a próféta szó (nevi) töredéke látható - írja az MTI.

Sajnos a régészek a mindössze 1,3 centiméteres lelet sérülései miatt nem teljesen biztosak abban, hogy a próféta szó szerepel rajta. Az is elképzelhető, hogy valami más foglalkozás volt odaírva, és akkor csak egy teljesen átlagos Ézsaiás nevű ember tulajdona volt a pecsét.

A lelőhely azonban így is izgalmas, hiszen Eilat Mazar, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora a friss felfedezéstől alig három méterre találta meg 2015-ben Ezékiás júdeai király (Hizkijáhu) pecsétjét.

Ez a hely egyébként Jeruzsálem mai óvárosának falain kívül, az al-Aksza mecset alatt a városfaltól tíz méterre, a Dávid városának nevezett ősi Jeruzsálem irányában található meg. A terület Kr. e. 1000-től, Dávid királyságától egészen Jeruzsálem Kr.e. 587-es elestéig az akkori várfalakon belül volt, az Ófelnek nevezett részen, az első zsidó Szentély és az akkori város között.

Ézsaiás próféta és Ezékiás júdeai király egy időben éltek. Ezékiás Kr.e. 727-698-ig uralkodott, a próféta hírnevét pedig az a jóslat adta, hogy az asszírok nem veszik be a várost. Ez akkor így is történt, és Jeruzsálemet csak Kr. e. 587-ben foglalták el a Babilóniai Birodalom seregei.

Rovatok