Index Vakbarát Hírportál

Az influenza az agyműködést is veszélyeztetheti

2018. február 28., szerda 19:54

Az influenza az agy működését is befolyásolhatja – állapították meg állatkísérletekkel Németországban.

A kutatók egérnőstényeket fertőztek meg különböző influenzavírusokkal. Két vírustörzs esetében változásokat tapasztaltak a hippocampus, a halántéklebeny mélyén elhelyezkedő agyterület szerkezetében és működésében, ami a fertőzés után egy hónappal is fennállt.

Noha az influenzát felső légúti betegségnek tekintik, egyes esetekben idegi tünetek is kapcsolódnak hozzá. Az influenza agyműködésre gyakorolt hosszú távú hatásait korábban nem tanulmányozták – írja az MTI a Journal of Neuroscience-ben megjelent tanulmány alapján.

Martin Korte német neurológus kutatócsoportja a Braunschweigi Egyetemen három különböző influenzavírus (H1N1, H3N2, H7N7) hatásait tanulmányozta egereken. A háromból kettő, a H3N2 és a H7N7 memóriazavart okozott, és a hippocampus neuronjainak szerkezeti változásait is összefüggésbe hozták velük.

A fertőzés hosszú időre aktiválta az immunsejteket a hippocampusban, valamint megváltoztatta a depresszióval, az autizmussal, a skizofréniával és más idegrendszeri zavarokkal kapcsolatos gének kifejeződését.

Az eredmények azt sugallják, hogy egyes influenzatörzsek veszélyeztethetik az agy egészséges működését.

Rovatok