Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas veszélyben az európai szaproxilofág bogarak

2018. március 5., hétfő 20:56

A kihalás szélére sodorja a korhadt fát fogyasztó, vagyis szaproxilofág bogarak egy részét a fák eltűnése szerte Európában - figyelmeztet új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A kutatók az elhalt faanyagot fogyasztó bogarak 700 faját vizsgálták Európában. Az eredményeik alapján a vizsgált fajok csaknem egyötödét - 18 százalékát - fenyegeti a kihalás az élőhelyeiket jelentő ősi fák eltűnése miatt - írja a BBC News nyomán az MTI. Ezzel a szaproxilofág bogarak Európa legfenyegetettebb rovarcsoportjai közé tartoznak.

Ezek a bogarak kulcsszerepet játszanak az olyan természeti folyamatokban, mint a tápanyagok lebontása és újrahasznosítása, valamint fontos táplálékforrásként szolgálnak a madarak és emlősök számára, néhány fajuk a beporzásban is szerepet játszik.

A jelentés szerint a fakitermelés és a fapusztulás mind hozzájárulnak a bogarak természetes élőhelyeinek eltűnéséhez. További fenyegetést jelent a városiasodás, a turizmus fellendülése és az erdőtüzek megszaporodása a mediterrán térségben.

Európában a bogarak 58 családja él, nagyjából 29 ezer fajjal. Ezen belül körülbelül négyezer faj kötődik élete legalább egy részében elhalt, rothadó fákhoz. Az ezekre a fajokra vonatkozó adatok azonban hiányosak, amit a szakemberek szerint sürgősen orvosolni kell.

Rovatok