Index Vakbarát Hírportál

A Tesla reklamál, hogy az ausztrálok nem fizetik rendesen a villanyszámlát

2018. március 23., péntek 11:36

A Tesla szerint Dél-Ausztrália nem fizeti meg őket rendesen a tartomány erőműtelepeinek működtetéséért. A farmon a Tesla akkumulátorait használják, de a Tesla azt állítja, hogy AEMO, az ausztrál energiapiaci ügyintéző nem fizet nekik annyit, mint amennyit ők megtermelnek. Az elszámolási vita egy műszaki eltérésből fakad: a Tesla gyorsabban továbbítja az áramot a hálózatba, mint ahogy azt az AEMO képes lenne regisztrálni.

A Tesla becslései szerint a Hornsdale Power Reserve erőműtelep akkumulátoraival 30-40 százalékkal több energiát szolgáltatnak, mint amennyiért az AEMO fizetett, és ennek az az oka, hogy az AEMO a műszaki specifikációit még a fosszilis erőművek generátorainak működéséhez igazította. A fosszilis rendszerek viszont lassabban továbbítják az energiát, mint a Tesláé.

A Tesla erőműtelepét tavaly december óta használják Dél-Ausztráliában. A hasznosságát már januárban bebizonyította, amikor az AEMO arra kérte az energiacégeket, hogy adjanak energiát az elektromos hálózatba – tervezett karbantartás vagy áramkimaradás esetén ez a megszokott. Ez általában felsrófolja az energiaárakat; akkor például azzal kalkuláltak, hogy az energiaárak elérhetik a megawattonkénti 9000 ausztrál dollárt (nagyjából 1,7 millió forint). A Tesla generátorai és egy szélerőmű csatlakoztatásával viszont sikerült 270 dollár (52 ezer forint) körül tartani a megawattonkénti árat, így több millió dollárt takaríthattak meg.

A Tesla energiatárolóit Kaliforniában, Vermontban, Hawaii-on, Massachusettsben és Puerto Ricóban használják. Van belőlük Ta'u szigetén, és egy kanadai kísérleti projektben is tesztelik, hogy alkalmazható-e hibrid megoldásként a szél- és vízenergia mellett.

(Engadget)

Rovatok