Index Vakbarát Hírportál

Így fedte be a szaharai homok Kelet-Európát

2018. március 27., kedd 12:20

Az elmúlt napokban nagyot futott a közösségi médiában és a hírekben egyaránt, hogy Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Moldovában és Bulgáriában narancssárga hó borította el a vidéket. Fotók, videók mutatták a sípályákon bizarr színű hóban síelőket, a szokatlan hegyi tájakat.

A különleges természeti jelenség oka egy Észak-Afrikában tomboló homokvihar volt, ami szaharai homokot juttatott a légkör magasabb rétegeibe. Az apró por- és homokszemcsék masszív felhője átjutott a Földközi-tengeren és a kelet-európai hegyvidékeken, majd a havazással hullott ki a légkörből.

A látvány az űrből is elképesztő volt. Az Európai Űrügynökség adta ki az alábbi, a Copernicus Sentinel-2A műhold által március 22-én készített fotót. A képen az látszik, ahogy az irdatlan homokfelhő a tenger fölé sodródik Líbia partjainál, és a szelek északkeleti irányba fújják.

Bár a síelőket alaposan meglepte a narancssárga hó, a meteorológusok szerint a jelenség nem annyira ritka, nagyjából ötévente előfordul, hogy színes hó esik.

Rovatok