Index Vakbarát Hírportál

Igen, ez egy füstölő elefánt

2018. március 29., csütörtök 13:03

Ha ma csak 48 másodpercet fordíthatnak mozgóképek megtekintésére, a Wildlife Conservation Society (WCS) kisfilmjét ajánlanánk, amit Délkelet-Indiában készített Vinay Kumar, a WCS tudósa egy erdőben füstölő elefántról.

Nem tévedés: füstöl. Az angoloknak könnyű, náluk a smoking egyszerre jelent füstölést és dohányzást, de – annak ellenére, hogy az állat gyanúsan dohányzásszerű mozdulatokat végez – nem dohányt fogyaszt. Ne lepődjenek meg, ha meglepődnek, ettől még a szakértők is meglepődtek, nemhogy a rutintalan elefántfigyelők:

A felvétel Karnataka államban, a Nagarahole Nemzeti Parkban készült. A filmen látható, ahogy az elefánt felvesz valamit egy fatönkről (alighanem faszenet), a szájába teszi, majd hatalmas füstfelhőt okád a szájából.

A felvétel 2016 áprilisában készült, de csak most töltötték föl több videómegosztóra. A WCS biológusai még sosem láttak ehhez foghatót vadon élő elefántnál, és ők sem tudják pontosan, hogy miért csinálhatja. Azt tudjuk, hogy a faszén megköthet bizonyos mérgeket a szervezetben, így nem elképzelhetetlen, hogy a szénpor inhalálásának egészségügyi oka van.

Bár a füstölő elefánt új fejlemény, az állatvilágban ismert jelenség a zoofarmakológia, az állatok öngyógyítása. Egy zanzibári majomfaj szénnel kúrálgatja magát, ha mérgezett táplálékot eszik. A bonobók érdes felületű levelekkel próbálják meg kiűzni a szervezetükből az élősködőket. A vörös és zöld makákók antibakteriális célból fogyasztják az agyagot. És a várandós kenyai elefántok is rágcsálnak bizonyos leveleket, hogy felgyorsítsák a kihordási időt. 

(The Guardian)

Rovatok