Index Vakbarát Hírportál

Napi három kávé tisztán tartja az artériákat

2018. április 1., vasárnap 19:08

Napi három kávé segít az artériák tisztán tartásában, megelőzi a kalcium lerakódását, és azzal az érelmeszesedést, és ezáltal megvéd a szívbetegségek kialakulásától - erre az eredményre  jutott a Sao Paolo-i egyetem kutatócsapata. A brazil tudósok 4400 tesztalannyal dolgoztak, akik mind kávéivók voltak, csak eltérő napi adaggal. A vizsgálat tanulsága az volt, hogy egészen a napi három csészényi fogyasztásig növekszik a kávé pozitív hatása, de afölött már visszaesik.

Az eredmény azért fontos, mert korábbi kutatások ennél jóval alacsonyabban határozták meg a kávéivásnak azt a szintjét, ahol az már nem egészséges.

Hogy pontosan mi a kávé ilyen jellegű pozitív hatásának a hatásmechanizmusa, azt egyelőre nem tudják a kutatók, de arra gyanakszanak, hogy a kávé természetes antioxidánsai állhatnak a dolog hátterében. Az mindenesetre biztos, hogy nem a koffein, ugyanis a hatás a hagyományos, és a koffeinmentes kávét fogyasztóknál is megfigyelhető volt. A napi koffeinbevitel egészségügyi határértékét egyébként napi 400 milligramm (nagyjából négy csésze kávé) magasságában határozzák meg, efölött megnő a vérnyomás- és érrendszeri problémák kockázata.

Rovatok