Index Vakbarát Hírportál

Lehet mulatság a szeméttakarítás

2018. április 4., szerda 17:05

A Chicago River annyira szennyezett, hogy az veszélyessé teszi a fürdőzést, a szemét eltakarítása viszont bonyolult folyamat. Ezt elégelte meg egy helyi startup, az Urban Rivers. Először egy úszó kertet építettek, hogy ezzel tisztítsák meg a folyót, de ezt mindennap ellepte a szemét.

Ekkor jött az ötlet, hogy egy távvezérlésű robothajóval takarítsák ki a folyót – méghozzá az internetezők segítségével.

Az Urban Rivers először a Kickstarteren gyűjtött pénzt egy szeméttakarító, távvezérlehető robothajóra. A teljes finanszírozásra nem is kellett sokat várni, a kampányuk sikeres volt. Ebből épült meg a robothajó prototípusa. A végleges változat már egy bivalyerős wifi-adó-vevőt is kapott, és ezzel a takarítóhajó végleg közösségi szórakozássá vált, mert ennek köszönhetően

bárki átveheti fölötte az irányítást.

Ez nem tervezési hiba, hanem a fejlesztők kimondott célja; úgy outsource-olják a folyótakarítást a bámészkodókra, mint Tom Sawyer a meszesvödrét. A projektnek szentelt weboldalon bárki használatba veheti a hajót, aki takarítani akar; és ami a felhasználónak játék, az a folyónak hatalmas megkönnyebbülés. A tervezők csak annyi korlátot szabtak, hogy a felhasználók ne tudják szándékosan tönkretenni a járművet.

A robothajó még nincs használatban, de remélhetőleg nem kell sokat várnunk az első bevetésére.

(Popular Mechanics | New Atlas)

Rovatok