Index Vakbarát Hírportál

400 éve nem olvadtak ennyire az alaszkai gleccserek

2018. április 11., szerda 13:51

Az emelkedő nyári hőmérséklet miatt hatvanszor több hó olvad el a Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegyen, mint az iparosodás 150 évvel ezelőtti kezdete előtt

- állapította meg Dominic Winski, a Dartmouth Egyetem gleccserkutatója, aki a Journal of Geophysical Research: Atmospheres című tudományos lapban publikálta az erről szóló tanulmányát. A 4442 méteres Hunter-hegyen napjainkban több hó olvad el, mint az elmúlt 400 évben bármikor - idézte a tanulmányt az MTI.

Winski és társai a Hunter-hegy jegéből fúrtak ki jégmintákat, és ezek összetételéből következtettek a klíma változására. A mai nyarak legalább 1,2-2 Celsius-fokkal melegebbek a 18. és a 19. század, valamint a 20. század elejének nyarainál. Ugyanebben az időszakban a Hunter-hegy klímája kétszer akkora mértékben melegedett, mint Alaszka tengerszinten lévő területein.

A kutatók összefüggést találtak a Hunter-hegy és a Csendes-óceán trópusi területeinek felmelegedése között, és az utóbbiról már megállapították kutatók, hogy az üvegházhatást okozó gázok okozzák. A trópusi területek megváltoztatták a levegő mozgását a trópusi vidék és a pólusok között, és ez állhat az alaszkai olvadás hátterében - írja a Science Daily.

Rovatok