Index Vakbarát Hírportál

Június 3-án választ Szlovénia

2018. április 14., szombat 13:11

Borut Pahor államfő bejelentette, hogy június 3-án tartják Szlovéniában az előrehozott parlamenti választásokat. Az államfő szombaton aláírja a parlament feloszlatásáról szóló döntést is.

A szlovén elnök nem jelölt ideiglenes miniszterelnököt Miro Cerar, a március közepén leköszönt kormányfő helyére. Április 14-én lejárt az alkotmányban biztosított határidő, amelyen belül a képviselők átmeneti miniszterelnök-jelöltet állíthattak volna, de ez nem történt meg. A pártok azzal érveltek, hogy a mostani parlamentnek hamarosan amúgy is lejárt volna a mandátuma, így értelmetlennek tartották, hogy ideiglenes kormányfőt válasszanak.

Az előrehozott választások időpontjáról Pahor egyeztetett a politikai alakulatok vezetőivel, és két nemzetiségi képviselővel, a magyarral és az olasszal is.

Miro Cerar rendkívüli kormányülésen jelentette be lemondását, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a népszavazás eredményét, amit a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divaca vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről rendeztek tavaly szeptemberben. Cerar a lemondása után ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet utódja megválasztásáig.

(MTI)

Rovatok