Index Vakbarát Hírportál

Erdélyi magyar kutatók jöttek rá, hogy lehet több malária elleni szert készíteni

2018. április 16., hétfő 16:46

A maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar kutatói.

A Balog Adalbert, a Sapientia EMTE professzora és Domokos Erzsébet, a MOGYE adjunktusa vezetésével folyt kutatás eredményeit a Frontiers in Plant Science-ben közölték – fogalmaz a Sapientia MTI-hez eljuttatott közleménye.

A malária gyógyítására alkalmazott legfontosabb hatóanyag, az artemisinin felfedezéséért Tu Ju-ju kínai tudós 2015-ben orvosi Nobel-díjat kapott. A marosvásárhelyi kutatók azt vizsgálták, hogy lehetne növelni az egynyári ürömből kivonható artemisinin hatóanyag mennyiségét.

A Sapientia marosvásárhelyi karán elvégzett kísérletek során – 100 gramm növényre számolva – az artemisinin mennyiséget 17 százalékkal sikerült növelni, ha a növények gyökereit a rhizophagus irregularis szimbionta gombával kezelték. Ugyanakkor kimutatták, hogy a szimbiózis a növényeket sokkal ellenállóbbá teszi a szárazság elviselésére. Ez azért is fontos felismerés, mert az egynyári üröm ipari termesztése olyan trópusi és szubtrópusi területeken folyik, ahol egyre nagyobb problémát jelent a vízhiány.

Maláriában jelenleg 550 millió embert fertőzött világszerte, a halottak száma évente eléri az egymilliót, jelentős hányaduk gyermek. Az egynyári üröm termelése, valamint a belőle kivont hatóanyag mennyiségének növelése nagy kihívást jelent a gyógyszergyártók számára. A felfedezés nagyban hozzájárulhat a malária elleni hatóanyag olcsóbb és nagyobb mennyiségben való termeléséhez.

Rovatok