Index Vakbarát Hírportál

A legtöbbet szenvedőknek is segít egy új migrén elleni szer

2018. április 18., szerda 15:24

Húsz éve nem volt érdemi előrelépés a migrén elleni közdelemben, az elmúlt két évtizedben nem jelent meg érdemi új terápia, a korábbiaknál hatékonyabb gyógyszer. Ezen változtathat az a fejlesztési szakaszban lévő új szer, amiről decemberben mi is beszámoltunk.

Novartis által gyártott erenumab nevű szer egy olyan antitestalapú új terápia, mely jelentősen csökkenti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát. A fájdalomérzetben, a fejfájás súlyosságában is kulcsszerepet játszó a CGRP neuropeptideket semlegesíti, és már a korábbi kísérletek is azt jelezték, hogy a páciensek egyötödénél teljesen elmulaszthatja a fejfájást.

Az Independentben ismertetett újabb eredmények azt mutatják, hogy az új terápia azok közül is sokaknak segíthet, akiknél semmilyen más kezelés nem működött. Olyan súlyos eseteket vizsgáltak, ahol a páciensnek havonta átlagosan kilenc rohama van, és már kettő-négy sikertelen egyéb kezelésen voltak túl. A kezelés ezeknek a betegeknek a harmadánál is jelentősen, legalább a felével csökkentette a rohamok számát.

A kísérleti alanyok heti egy injekciót kaptak három hónapon keresztül. A várakozások szerint a szer nagyban javíthatja az érintettek életminőségét.  A világon minden hetedik ember rendszeresen küzd migrénnel, a nőknél a betegség háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál.

Rovatok