Index Vakbarát Hírportál

Tanuljunk a kagylósrákoktól: aki csak nagy farkat akar, könnyen kihalhat

2018. április 18., szerda 13:33

Tanulságos lecke 60 millió évvel ezelőtt kihalt barátainktól, a farokméregetésben világbajnok, egyebekre kevésbé figyelmes kagylósrákoktól: attól még nem fogunk túlélni, hogy minél nagyobb nemi szervet növesztünk.

A kagylósrákok ma is nagy számban élnek a legkülönbözőbb fajta vizekben, de mivel már vagy fél milliárd éve jelen vannak, az evolúciójuk és a már rég kihalt ősi fajaik is fontos kutatási témát jelentenek. A Natureszerdán megjelent tanulmányában a világ egyik vezető természettudományos múzeuma, az amerikai Smithsonian's kutatói sajátos szempontból vizsgálták a rég kihalt kagylósrákokat: milyen szerepet játszott a nemi szervük mérete sajnálatos kihalásukban.

Az állatvilágban a túlélés nem utolsó sorban azon múlik, hogy ki mennyire vonzó szexuálisan – lényegében ebből következik a nemi kétalakúság legkülönbözőbb fajoknál közismert jelensége a pávatollaktól a vadkacsáknál a gácsérok gyönyörű tollazatán át a hím szarvasbogarak szarvaiig, vagy éppen Pamela Anderson mellbőségéig.

A kagylósrákoknál az attraktivitás és a hímek közötti versengés lényegében ugyanazon az elven működik, mint a 32. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet fiú vécéjében, csak hatványozni kell: a hímek nemi szervének méretében ugyanis tízszeres különbségek is előfordulnak.

Smithsonian's kutatói azt vizsgálták, hogy a méret hogy függ össze a túléléssel. Az amerikai gyűjteményekből nem kevesebb mint 6000 kagylósrák faj farokméretét tanulmányozták, legérdekesebbnek pedig ebből a szempontból azokat a fajokat találták, melyek 65-85 millió évvel ezelőtt haltak ki. Kagylósrákéknál a nagy fajgazdagság és a sok fosszília kutatási szempontból kiváló lehetőséget jelent: egyes fajok hosszú  évmilliókig is fennmaradtak, míg mások néhány ezer év alatt kipusztultak.

A kutatók most azt mondják, megtalálták a legfontosabb tényezőt, ami összefügg a kihalási mintázatokkal: azoknak a fajoknak volt kevesebb esélye a hosszú távú túlélésre, melyek minden energiájukat a nagyobb nemi szerv kifejlesztésére fordították.  A magyarázat, hogy miközben ezzel akarták elkápráztatni fajtársaikat és biztosítani egyedi génjeik továbbörökítését, fajként túl pazarlóak voltak: ahelyett hogy jobban alkalmazkodtak volna a környezetükhöz, mindent erre fordítottak.

Óriási nemi szerv helyett több kagylósrák-faj ma már mással próbálkozik, de a nemi kétalakúság extrém formájáról azért nem mondtak le: egy nagy helyett inkább két péniszt növesztenek – pár tízmillió év, és meglátjuk, ez mennyire jött be.

Rovatok