Index Vakbarát Hírportál

Saját sejtjeivel gyógyulhat Igor, a szegedi tigris

2018. április 19., csütörtök 20:01 | öt éve frissítve

Sárga-fekete, sárga-fekete:
jön a dzsungel fenegyereke!
Fekete-sárga, fekete-sárga:
tűzként lobban szeme lángja.

Állok a Szegedi Vadaspark tigriskifutójánál, és hallgatom a közeledő ovis csoportot, ahogy hangosan éneklik Gryllus Vilmos legjobb dalát*. Szuper az idő, jöttek, hogy megnézzék az állatkert ragadozó testvérpárját, Igort és Boriszt, a két szibériai tigrist (Panthera tigris altaica).

Jön a tigris, jön a tigris!
Nála erősebb nincs is!
Jön a tigris, jön a tigris!
Nála erősebb nincs is!

– fújják az óvodások, lelkesek nagyon, a biztonsági üveg előtt tolongva keresik a bozótosban a dalból már jól ismert vadállatokat. Ez a szerda azonban kivételes nap, csak Borisz ténfereg a kifutóban, miközben fivére tőle elzárva, kábán, kicsit rángatózva fekszik a tigrisházban. Borisz tesz egy kört, szagolgatja a ház vasajtaját, látszik, hogy nem érti miért nem mehet be testvéréhez, miért van ma egyedül.

Borisz azért maradt reggel egyedül, mert Igort elaltatták, hogy orvosi beavatkozáson essen át. Igor ugyanis már évek óta csípőproblémákkal küszködik, ízületi betegsége miatt gyakorlatilag fájdalomcsillapítókon él, életminősége sajnálatos mértékben leromlott.

Amikor a hatalmas macskaféle feladja a küzdelmet az altatószerrel, hat állatkerti gondozó ponyvára emeli, kiviszik a tigrisházból és egy traktor utánfutójára rakják. A traktor a szokatlan rakománnyal az oroszlánházban kialakított nagyvadműtőbe pöfög.

Őssejtterápia, ahogy még eddig sosem

A 13 éves Igor a világon egyedülálló módon egy kábé egy órán át tartó, sajátsejtes műtéti eljárásnak köszönhetően léphet a gyógyulás útjára. A műtőasztalon mozdulatlanul elterülő Igor persze ebből mit se sejt. Ernyedt nyelve oldalra fittyenve kilóg a szájából, az aneszteziológus branült szúr a lila húsdarabba, az altatószeres infúzió ebbe csöpög a műtét alatt. A tigris szemei félig-meddig nyitva, kicsit fennakadva, bennük tűznek még szikrája se.

Az altatásban tartott tigris jobb oldalán, csípő- és hastájékon jókora területen leborotválják a szőrt. Tudták, hogy a szőr alatt barnáslila a tigris bőrének színe? És hogy nemcsak a szőre csíkos, de a bőre is? A meglepő tudásmorzsákkal szolgáló szőrtelenítést a műtéti terület izolációja követi, egy jókora kék lepellel letakarják a percenként tíz-tizenötöt lélegző nagyvadat. A lepedőn tenyérnyi nyílást vág Gippert Róbert, a beavatkozást végző állatorvos, majd apró, pár milliméteres bemetszést ejt az állat bőrén. A műtét se nem véres, se nem borzasztó, bár a bőr alatti zsírszövetek fellazítása és vákuumos leszívása – ami egy jókora fémtűvel és határozott pumpáló mozdulatokkal történik – kissé sokkoló látvány lehet azok számára, akik nem nagyon bírták annak idején a tévében a Vészhelyzetet.

Az állatorvos újabb nyílást vág a steril leplen, ezúttal már a beteg, duzzadt csípőízületnél. Az előzőleg levett, kissé rózsaszínes zsírszövetet mechanikus tisztítás után befecskendezi – vagy ahogy a szakzsargon mondja: visszaülteti – a tigris testébe, hogy a megkopott, fájó csípőízület állapota a saját sejtek regeneratív, öngyógyító hatásának köszönhetően javulhasson. Mindezt olyan rutinnal végzi az orvos és két segítője, mintha legalábbis hetente két-három tigrisen végeznék ezt az újfajta, őssejtes ízületkezelést, amit egyébként alapesetben embereken szokás.

Jobbulást, Igor!

A körülbelül tizenegykor kezdődött operáció dél körül véget is ér. Az altatóorvos figyelmeztet, hogy nem kap már több altatószert Igor, és bár csak a legritkább esetben tér gyorsan magához egy vadállat egy ilyen műtét után, nem árt az elővigyázatosság, jobb ha mindenki elhagyja a műtőszobát. A mélyen alvó tigrist megragadják és egy erős, jól zárható vaskonténerbe tuszkolják, majd a frissen műtött vadat villástargonca viszi vissza állatkerti lakhelyére.

Rövid sajtótájékoztató következik, amin Veprik Róbert, az állatkert igazgatója elmeséli, hiába próbálták ők maguk kezelni, gyógyítani Igort, nem jártak sikerrel, ezért örömmel fogadták el a Lipogems nevű eljárást Magyarországon meghonosító cég ajánlatát a grátisz csípőkezelésre. Gippert Róbert összefoglalva a műtét során történteket azt hangsúlyozta, hogy a látott eljárás egyszerű és az állat számára minimális stresszel járt.

Annak, hogy okozott-e a műtét bármiféle stresszt Igornál, a következő napok ovis csoportjai lehetnek a megmondói. Akárhogy is lesz, remélhetőleg fölcsendül a folytatás:

Sárga-fekete, sárga-fekete:
minden állat az eledele!
Fekete-sárga, fekete-sárga:
Éles karmát belemártja!

Jön a tigris, jön a tigris!
Nála erősebb nincs is!
Jön a tigris, jön a tigris!
Nála erősebb nincs is!

*Lapzárta után érkezett hírmorzsa: nincsenek véletlenek, nemcsak Igor tigris, de maga Gryllus Vilmos is átesett már Lipogems-kezelésen, csukló- és csípőízületeit gyógyították január elején az új őssejtbeültetéses módszerrel. Nahát!

Rovatok