Index Vakbarát Hírportál

Jön a nyár, jönnek a Lyridák

2018. április 20., péntek 15:38

Vasárnap hajnalban várható a gyakorisági csúcsa a Lyridák-meteorrajnak, ami nagyjából április 28-ig okoz majd felvillanásokat az éjszakai égbolton. Az előrejelzések szerint óránként 10-20 meteort is láthat, aki fényszennyezéstől távol figyeli a tavaszi csillagos eget. Ez nem számít különösen soknak, de a nyári hullócsillagszezon indításaként érdemes lehet pár takaróval, hálózsákkal fölszerelkezve kifeküdni egy városoktól messzi eső rétre.

Az időjárás-előrejelzés szerint a vasárnap éjjel várható derült idő kedvez majd a meteorszpottingnak. A Hold is még épp csak növekvő fázisban van, úgyhogy fénye nem lesz annyira erős, hogy zavarná a megfigyelést, ráadásul nem sokkal hajnal egy előtt le is bukik a horizont alá. A National Geographic cikke szerint éjfél körül érdemes kimenni terepre, és bár óránként csak átlag 15 közepesen gyors sebességű meteor várható, ezek közt előfordulhat több, igen fényes, zöldes színű tűzgömb is.

Akinek van rá alkalma, a maximum előtti és utáni éjszakákon is vadászhat meteorokra, mert bár a sok lap által beharangozott, káprázatos meteoreső nem várható, pár szépséges felvillanást így is el lehet csípni, ha van hozzá türelme a megfigyelőnek.

A Lyridák-meteorrajt már az ókorban is ismerték, kínai csillagászok feljegyzései i.e. 687-ben tesznek róluk említést. A Thatcher-üstökös törmelékéből létrejött raj magja körülbelül 60 évente halad át a Föld légkörén, ilyenkor a meteoraktivitás több száz is lehet óránként. Legközelebb húsz év múlva várható ilyen látványos Lyrida-zápor.

Rovatok