Index Vakbarát Hírportál

60 kilós daganatot operáltak ki egy nőből

2018. május 4., péntek 12:21

60 kilós daganatot távolítottak el egy petefészektumorban szenvedő nő alhasából egy connecticuti kórházban. Orvosai szerint a beteg teljesen felgyógyulhat.

A 38 éves nő tumorját akkor fedezték fel, amikor gyors súlygyarapodása miatt orvoshoz fordult. Két hónap alatt heti 4,5 kilóval nőtt a súlya. A tumor ugyan jóindulatú volt, de életfontosságú vérereken ült, ezért az orvosok aggódtak a nő szívműködéséért. Ráadásul a daganat az emésztőrendszerét is elnyomta, ezért a nő alultáplált volt.

A Danbury Kórház orvosai ötórás műtétet hajtottak végre a páciensen. A 25 klinikai specialista alkotta operációs csoport sikeresen eltávolította az óriásira nőtt daganatot. A műtét után patológusok vették vizsgálat alá a daganatot, hogy genetikai tesztekkel állapítsák meg, miért növekedett ilyen gyorsan.

Egy másik, ehhez nagyon hasonló napvilágot is látott pénteken: mint az MTI írja, Vietnamban is eltávolítottak egy óriási tumort: a 45 kilós daganatot két részletben veszik ki, az elsőn már túl van a páciens. A 34 éves, 84 kilós beteget szinte teljesen mozgásképtelenné tette már a bal lábát, fenékpofáit és hátát érintő 45 kilós daganat. Járni nem tudott, csak mászva vagy kerekesszékkel volt képes közlekedni, ráadásul jelentős vérveszteséget szenvedett el a tumor agresszív növekedése miatt.

A férfi a genetikai eredetű neurofibrimatózisban szenved, a betegség következtében túlburjánzanak az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek. Az első operáció alatt a daganatból egy 23 kilós részt műtöttek ki, a maradékot akkor távolítják el, ha az első beavatkozás után rendbe jön a páciens.

Rovatok